Ostalo

NAJVAŽNIJI I NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN

Diljem zemlje odražana uskrsna misna slavlja

Slavi se Uskrs - najvažniji i najveći kršćanski blagdan, kojim se obilježava Isusova pobjeda nad smrću i grijehom, a misna uskrsna slavlja predvode se diljem zemlje.

Ilustracija   FOTO:Jure Miskovic / CROPIX
Piše: Media Servis

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio je uskrsnu misu u zagrebačkoj katedrali. Istaknuo je kako nam je u današnje vrijeme potrebna snaga uskrsne odlučnosti, a u svojoj propovijedi nije izostavio spomenuti radnike Uljanika i 3.maja.

"I do nas ovih dana dolaze vapaji koji govore o ljudima, radnicima koji, kažu, mjesecima idu na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću, i to u onim dijelovima naše domovine za koje se kaže da su najrazvijeniji i dobro ustrojeni".

Zato je pozvao sve odgovorne da u rješavanju zadataka, kaže, onih ostavljenih iz prošlosti, ne izgube iz vida maloga čovjeka koji nije zaštićen.

"Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali ispod tepiha zbog interesa moćnika, međutim u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek. Kao crkva nismo zaduženi da ispitamo kompleksnost stvarnosti. Želimo da se riješi."

Predvodeći uskrsno misno slavlje u splitskoj crkvi svetog Dujma splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić poručio je svim poslodavcima i zakonodavcima da bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi.

"Neradna i slavljenička nedjelja nije protiv nikoga, već zajednički spasonosni poklik svih sidnikata, radnika, udruga, vjernika, građana drugih vjera i svjetonazora, majki, žena, muževa, djece, obitelji. Doista ne možemo bez nedjelje Uskrsa", istaknuo je Barišić.

U Rijeci je misu predvodio nadbiskup Ivan Devčić. Stavio naglasak na smisao kršćanskog života, a osvrnuo se i na riječi Pape Franje.

"Isusovo je uskrsnuće je početak novoga svijeta, novo stvaranje. U Knjizi Otkrivenja, zadnjoj knjizi Biblije, Bog govori: ‘Evo sve činim novo‘. Komentirajući te riječi, papa Franjo kaže: ‘Kršćanska se nada temelji na vjeri u Boga koji uvijek stvara novost u čovjekovu životu, stvara novost u povijesti, u svemiru, naš Bog je Bog koji stvara novost, jer je Bog iznenađenja‘".