Osječko-baranjska

BOGAT PROGRAM DO PONEDJELJKA

U Osijeku postavljeno najveće gnijezdo na svijetu

Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu postavljeno u samo središte Osijeka, i to 5. godinu za redom. Iako će službeno biti otvoreno sutra, kada će biti organiziran i popratni program, nestrpljivi najmlađi Osječani već su danas uživali u ovoj uskrnoj atrakciji.

U Osijeku postavljeno najveće gnijezdo na svijetu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Oko dvije tone slame postavljeno je danas na Trgu Ante Starčevića u obliku najvećeg gnijezda na svijetu. Taj naziv ovo gnijezdo opravdano i nosi, jer je nešto veće od 280 četvornih metara i promjera oko 20 metara. No, za razliku od mnogih drugih sličnih instalacija koje služe isključivo za gledanje, ova je interaktivna.

"U drugim gradovima postoje instalacije gdje ima jedno lijepo jaje pa se može poslikati, a ovo je jedinstven projekt gdje djeca uđu u gnijezdno, mislim ne samo djeca, i roditelji i obitelji, i tu leti i slama tih par sati, i svašta se radi s tim jajima i djeca definitivno uživaju", kaže koordinator projetka Željko Pavković.

Osim druženja, u gnijezdu će se u subotu postavljati pisanice osječkih osnovnoškolaca koji su ih izrađivali u sklopu svojih likovnih radionica. Isto će moći učiniti i svi drugi posjetitelji kojih se očekuje da će sutra kroz nekoliko sati programa proći između 5 i 10 tisuća.

"Program počinje u 10 sati sa nastupom plesne skupine Shine i prilagođeno najmlađima, znači glazba će biti vesela prije svega, u 11 sati dolaze bajkeri sa svojim moto zekama i onda kreće ono, da ne kažem totalno ludilo, ali uglavnom i tada Trg bude najpopunjeniji", dodaje Pavković.

Program će trajati kroz cijeli dan, uključit će se brojna kulturno umjetnička društva i udruge, a bit će organizirano i natjecanje u tucanju jaja. Sve je to, kažu organizatori, s ciljem druženja i zajedništva.

"Druge godine kad smo radili gnijezdo, STV jer radio prilog gdje je jedan naš najmlađi sugrađanin rekao da mu je to najljepši dan u životu. I to je onako predivno, ja se uvijek toga sjetim i stvarno nas to na neki način gura da radimo ovaj projekt i dalje", kaže Pavković.

Gnijezdo će na Trgu biti do ponedjeljka, a slama će se po završetku manifestacije i blagdana donirati Udruzi za terapijsko jahanje "Mogu".