Osječko-baranjska

GRAD OBEĆAO NADZORNE KAMERE JOŠ 2017. GODINE

HDSSB: ''Grad Osijek mora poraditi na sigurnosti svojih građana i turista''

Godinama svjedočimo brojnim primjerima vandalizma u Osijeku. Iako su u Gradu još 2017. najavili postavljanje nadzornih kamera u vrijednosti od 500 tisuća kuna i ulaganje dodatnih napora u prevenciju, sve je ostalo samo na riječima, tvrde u HDSSB-u. Grad mora poraditi na sigurnosti svojih građana, ali i turista, a za bolji sustav gradskog nadzora u proračunu se može naći mjesta, poručuju u HDSSB-u.

HDSSB: ''Grad Osijek mora poraditi na sigurnosti svojih građana i turista''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Godinama je vandalizam u Osijeku prolazio nekažnjeno. Nakon noćnih izlazaka u Tvrđi, znala je nastradati primjerice Glazbena škola Franje Kuhača, osobni automobili, pa sve do prije par godina kada je vandaliziran natpis "Osijek-nepokoreni grad." I tek tada, kažu u HDSSB-u, u Gradu su odlučili oštrije krenuti u nadzor.

"No, nažalost ništa se od toga nije dogodilo. Dvadesetog veljače 2017. godine, gradski čelnici su najavili veliku akciju, 500 tisuća kuna, zamjena postojećih kamera, kvaliteta, i svega skupa, da bi iste te godine na kraju bile u parku sfinge kompletno devastirane", kaže povjerenik HDSSB-a za GČ Tvrđa Mario Festetić.

Koštalo je to tada Grad 86 tisuća kuna, kaže Festetić. Dokaz je to kako gradska uprava nije učinila dovoljno na prevenciji i zaštiti od kulturnih dobara do građana. Osijek je, kažu u HDSSB-u, u sredini tablice sigurnosti u hrvatskim gradovima, a Grad, tvrde, nije učinio dovoljno na tom polju.

"Velika pompozna najavljivanja, veliki pompozni naslovi, ali evo, ništa se nije dogodilo. Skrenite pozornost da nigdje u gradu nema kamera, nigdje u gradu, a i dalje se čini delikti koji jednostavno ne moraju biti", ističe Festetić.

Rješenje vide u primjeru Ivanić grada, u kojemu je postavljen veliki broj nadzornih kamera i u kojemu taj sustav funckionira, kažu u HDSSB-u, te poručuju kako se i Osječani, ali i turisti moraju osjećati sigurno, što im sada, kažu, nije zajamčeno.