Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Cijelo vrijeme u zemlji se kumulira opća kriza, a ti bivši europarlamentarci uvjeravali su naciju kako su se 'borili' za dobrobit građana

"Svima nama što nijemo motrimo tu masu političkih stranaka (33 liste stranaka i pojedinaca) ili natjecatelja za hrvatsko mjesto u EU Parlamentu posve je jasan motiv tog 'plimnog vala' hrvatskih 'sposobnih i najpametnijih' političara? U zemlji Opća kriza, a svih tih 31 potencijalni europarlamentarac vide sebe između 11/12 sretnika. Znate, svi se oni zalažu za zemlju iz koje će njih 11/12 zakoračiti u Bruxelles. Vjerujete li u njihove iskrene napore ili u zalaganje za sebe? Jednostavno, kroz ponašanje njihovih prethodnika posve je razvidno bilo prikazano javnosti bogatstvo koga su stekli za 5 godina europarlamentovanja", kaže prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Cijelo to vrijeme u zemlji se kumulira opća kriza, a ti bivši europarlamentarci uvjeravali su naciju kako su se 'borili' za dobrobit građana. Zbog nevjerojatno visoke plaće što su primali, bez obzira što se u zemlji događa, svi su ti europarlamentarci spretno šutjeli na tzv. “Opću krizu“ i ukupno urušavanje društva i države. Niti slova suprotstavljanja politici predsjednice, Vlade i premijera. Niti rečenica na nemušt ples predsjednice po žici europske nogometne scene? Niti jedna rečenica na skokovito vladanje Vlade, estradnih ministara i premijera? Sve me to podsjeća na posadu hrvatskog broda što napušta brod koji tone jer se opasno nagnuo pod pritiskom teške krize i prebacuje se na europski cruiser na kome se može trošiti jer se dobro zarađuje. Ponekad mi se čini da su prethodni europarlamentarci cijelih pet godina iz Bruxellesa, osvjetljenog blještavim svjetlom, motrili hrvatski brod što se na pučini teške krize opasno nagnuo, a s njega mnoštvo mladih skače i ubrzano pliva k Europi. Tako visoki broj mladeži što iz zemlje bježe 'glavom bez obzira' europarlamentarci nijemo motre i nastoje se iznova dočepati Bruxellesa jer su konačno shvatili da u zemlji nešto nije dobro, pa treba ostati u EU Parlamentu pod svaku cijenu. Gledam neku „maznu“ kandidatkinju kako ne želi ući u HDZ-e, a želi biti na listi za Bruxelles. Izravno javnost uvjerava kako mnoštvo ljudi, čak i iz siromašnog Osijeka, hrli u Zagreb, e' da baš njoj daju potreban broj potpisa za listu, a pri tomu prijetvorno krije ulogu Crkve kao 'zmije noge'. 

S druge strane, svi oni što očekuju izbor novih europarlamentaraca u zemlji se neprekidno susreću sa stupidnim komentarima natjecatelja jer narod ipak zna što mu se radi i sve im se gadi. Na televiziji u razgovoru s kandidatima, u velikoj mjeri, prevladava totalni idiotizam. Neka kandidatkinja koja se za 5 godina novcem 'napunila kao brod' urbi et orbi lupa: "Nema većeg Hrvata, katolika i hadezeovca od mene". Jadna je zemlja Hrvatska! Još su jadniji intelektualci, nema ih. Ipak, ima?! Pojavio se neki mladac, kažu Šeksov posinak. Uvjeravaju naciju hadezeovci da je taj mladac obrazovan,pametan i iskusan? Nema u zemlji mladih, samo on? Hrvatska, Hrvatska.......! U Dublinu je stotine inteligentnih i pametnih u zemlji je samo taj mladac? Iskusan dvadesetdevetogodišnji mladac?! Mili Bože! Kako sada sebe predstavljaju kandidati s lista, narod bi rekao: "Pa, to pas s maslom pojeo ne bi". Većini je osnovica programa bitka za nacionalni interes zemlje. Pri tomu se niti zna kako i protiv koga će ti likovi u EU Parlamentu voditi bitku, a još se manje zna kakve se sve rezultate očekuje kao benefit za zemlju? Ali svi su ti likovi svjesni, ukoliko budu birani, osobnog cilja. Taj je privilegija iznimno visokih primanja za koju visinu nikome u zemlji ne će polagati račune ukoliko i dalje zemlja bude ponirala u sve dublju krizu. Kada pitate te in spe europarlamentarce kolika će im biti plaća u EP? U'glas odgovaraju:" Naravno da znamo, 8700 eura". I, kada čujem taj odgovor trenutno okrećem glavu prema 1/3 gladnog stanovništva i pomislim: "Sirotinjo i Bogu si teška", rekli bi naši stari.

Znate što? U svom "Otvorenom pismu listama za EU" g. S. Tabaković upozorava: "Da li ste svjesni svoga neznanja, svojih laži i licemjerja da ste spremni za EU parlament? Sram vas bilo koliko se krijete iza lažne brige za građane RH i za tu jadnu državu koje mislite zastupati svojim neznanjem. Recite građanima od 2013. godine koliko je Hrvatskoj bilo namijenjeno sredstava u EU fondovima i koliko je sredstava ta blesimetarska ekipa povukla? Koliko je iz fondova bilo namijenjeno za smeće koliko za vodovod koliko za riječne luke Osijek, Vukovar, Brod? 

Sramite se lažovi!

EU parlament usvaja pripremljene Uredbe, Direktive Itd. iz za Bruxelles kancelarija administracije. U Komisiji postoje lobisti i administracija koja priprema sve dokumente koji teletabisi u Saboru usvajaju bez ikakve mogućnosti utjecaja jer predstavnici Hrvatske u EU Parlamentu o tome pojma nemaju što su to dosadašnjim radom dokazali !!!!"

U nas? Što se događa kada se motri tzv. 'politička elita'? Kada slušate premijera sve ide u dobrom smjeru. Naravno, ukoliko dobro razmislimo premijer ide u dobrom smjeru što znači dolazi on na kraj puta tamo gdje je krenuo. Problem je u tome što će na tom kraju njegova puta nacija nastaviti putem najozbiljnije krize od devedesetih godina. 

Nije narod glup! Narod idioti koriste kao 'sitnu monetu za potkusurivanje'. Ali, nacija ima kolektivno pamćenje što pretvara u kulturu. E sad, vlastodršci su kroz stoljeća sputavali naciju ali su uvijek loše završili. Sadašnja vlast je stvorila takav politički ambijent u kome se nacija grči, a primitivizam izlazi na površinu. E, to neće dugo potrajati.

I da zaključim: "EU izbori/ prof. Slavko Kulić: "Ako ponovno izaberemo iste čeka nas scenarij gori od Grčke! Kad se sve rasproda i narod i radnici bit će isključeni iz politike i nikoga neće biti briga za njihov život. Ulazimo u proces u kojem ono što će preostati neće biti dovoljno ni za minimum egzistencije, a kamo li za plaćanje obaveza prema vlasti koja će plaćati inozemne dugove i koja će biti sve represivnija što bude slabija. Takva će biti prema onima koje je razvlastila i razoružala, dakle prema ljudima koji više ne mogu pružiti otpor." I što dometnuti prethodno citiranoj viziji prof. S. Kulića? 

Ipak, možda, posve na kraju želim pokušati jednim citatom maknuti plahtu s političke laži koju smo imali prigodu motriti kroz vladanje vlasti i premijera, posebno prošlih dana: "Ništa bez laži. Izvoz mlijeka, a nema krava? Izvoz mesa, a nema stoke? Izvoz prerađevina, a nema proizvodnje? Dugme za uključivanje zabijanja pilota, a nema tehnologije....!!!!? Prevara, prokleta prevara je konstanta u HDZ režiji...!!!!", parafrazirao sam g. S. Tabakovića. I, da, kakva koincidencija? Izgradnja Pelješkog mosta trebala bi završiti sa siječanjskom zimom 2022. godine, taman da se prikaže veliki uspjeh Vlade i premijera. Neka! Naciji je ipak najvažnije imati Pelješki most, a Vlade su i tako prolazne. Možda nakon tadašnjih izbora zemlja krene simbolično 'preko Mosta' do europskih pravila civilizacijskog rasta i razvoja. Uostalom, dobro je znati da Kina danas ulazi u onaj dio Europe gdje europskih pravila nema. Što se tiče kontroverze, u eventualnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Kine, treba znati da Pelješki most investira s 85 posto EU, a 15 posto Hrvatska. Dakle, Kina je izvođač radova, a bit će plaćena, nakon završetka izgradnje pelješkog mosta,  europskim i našim novcem. 

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.