Osječko-baranjska

PREDUSKRSNE MANIFESTACIJE

"Šarana jaja bojama grada" 20 godinu za redom i u novom obliku

Protiv sivila i oblaka Osječani su se danas borili šarenim, uskrsnim bojama. Održana je, naime, tradicionalna preduskrsna manifestacija «Šarana jaja bojama grada» na kojoj su pripadnici nacionalnih manjina grada Osijeka i cijele Slavonije i Baranje prikazali svoje običaje za Cvjetnicu i Uskrs, no prikazani su i razni hrvatski običaji.

''Šarana jaja bojama grada''   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Grad Osijek može se pohvaliti kako u njemu žive i predstavljeni su pripadnici svih nacionalnih manjina koje postoje u Hrvatskoj. Mnoge od njih i u svojoj novoj domovini očuvale su svoje stare običaje i folklor, a prikazali su ih i veselim šarenilom na središnjem osječkom gradskom trgu. Moglo se tu tako doznati više o raznim korizmenim i uskrsnim običajima raznih naroda.

Prikazani su brojni, mnogi od njih vezani uz ukrašavanje jaja. Neki tako tradicionalno jaja ukrašavaju malim metalnim prstenovima, dok ih drugi buše. Na manifestaciji su prikazani i običaji koji su se uvriježili i u Hrvatskoj, kao što je oplitanje ili oslikavanje jaja.

Uz običaje, članovi nacionalnih manjina Osječanima su predstavili i svoje gastronomske delicije. Članovi Makedonskog kulturnog društva «Braća Miladinovci» tako su pripremili brojne makedonske specijalitete koje se rijetko u Hrvatskoj može kušati, kao što su bitolski pitulici.

Ove godine manifestacija "Šarana jaja bojama grada" održava se jubilarni 20 put za redom, te su organizatori odlučili promijeniti koncepciju. Naime, prijašnjih godina broj štandova popeo se na stotinjak te se izvorna ideja prikazivanja običaja nacionalnih manjna pomalo izgubila.

Uz to postavljena je i pozornica gdje su članovi manjinskih kulturno umjetničkih društava i udruga imali priliku izvesti pjesme i plesove svojeg folklora.