Politika

TEŠKE OPTUŽBE

Kraus prozvao MVEP: Zvali su amabasadore da ne prisustvuju našoj komemoraciji

Četvrti put u Jasenovcu dvije komemoracije. Manjinske udruge i antifašisti obilježili su sjećanje na proboj jasenovačkih logoraša 1945. i desetke tisuće žrtava NDH. Vladajući u službenoj koloni - u nedjelju.

Ognjen Kraus   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina RH, Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“ i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH obilježili su Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus poručio je vladajućima - održala bi se jedna kolona da su se potrudili kao i oko komemoracije u Bleiburgu.

"Dok se pozdrav ‘Za dom spremni‘ ne makne iz upotrebe, mi nećemo biti ovdje zajedno u službenoj komemoraciji. Revizija povijesti se nastavlja, ništa se nije promijenilo posljednjih godinu dana, situacija je još gora. Nedjelovanjem državnih institucija ekstremna desnica jača i sve je glasnija i agresivnija", istaknuo je Kraus.

Iznio je teške optužbe na račun Vlade. O imenima, kaže, ne može govoriti kako ne bi bio kažnjeno gonjen.

"Visokopozicionirani ljudi u Ministarstvu vanjskih poslova zvali su amabasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji. To je vrhunac svega."Za takve navode čuo je i šef SDSS-a Milorad Pupovac.

"Ako je neki Vladin činovnik ili dužnosnik posegao za telefonom da se ovdje ne okupe oni koje smo pozvali to onda onome koji je dao tu vrstu upute ne služi ni na kakvu čast i ne razumijem zbog čega smo se ovdje skupili", rekao je Pupovac.

Evo što o nejedinstvenoj koloni sjećanja kažu saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin:

"Mogu poslat poruku da mi je žao što nije jedna kolona i ja vjerujem i očekujem da će iduće godine sigurno biti jedna kolona."

"Poručujem - razgovarajmo, nemojmo se ukopati svatko u svoj rov i odapinjati strelice jednih prema drugima, jer samo dogovor i razgovor mogu uroditi plodom."A do kada dvije kolone? Milorad Pupovac:

"Vrijeme je da Jasenovac od nevoljnog mjesta komemoriranja postane mjesto iskrenog suosjećanja. Sve dok ne bude tako i sve dok to vrijeme ne dođe, a mi mislimo da treba doći danas, bit će dvije kolone."Osim članova obitelji žrtava ustaškog logora, kod Kamenog cvijeta okupilo se i mnoštvo političara - među njima i izaslanstva START-a i SDP-a. Čelnik SDP-a Davor Bernardić.

"Ovo je zapravo odgovor Vlade na nečinjene po pitanju fašizacije i ustažizacije našeg društva. Ovdje smo da odamo počast žrtvama HND-a, ljudima koje su ubile ustaše", objasnio je Bernardić.

Službena komemoracija održat će se u nedjelju. Podsjetimo, prve odvojene kolone sjećanja održane su 2016. dok je HDZ vodio Tomislav Karamarko, a razlozi za nastavljenje te tradicije do danas samo su se množili. Prema podacima Spomen područja Jasenovac do sada je u najozloglašenijem koncentracijskom logoru NDH utvrđeno 83 145 žrtava Srba, Židova, Roma i osoba drugih nacionalnosti imenom i prezimenom, a u muzeju procjenjuju da je konačni broj žrtava vjerojatno oko 100.000. Službena statistika bivše države isticala je brojku od 700 tisuća žrtava.