Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Europski izbori samo put do skupo plaćene fotelje

I opet nam je poskupjelo gorivo. Cijena litre benzina je 10,37 kuna, što znači da je rezervoar goriva sada skuplji za 8 kuna. Prije dva tjedna poskupio je i plin za 6,9 posto. No, kako je tada kazao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poskupljenje plina građani ne bi trebali posebno osjetiti s obzirom na pozitivne učinke porezne reforme i smanjenje stope PDV-a na pojedine prehrambene artikle.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

Upravo to smanjenje PDV-a i to ne samo ne prehrambene artikle već i na lijekove vladajući su pompozno najavljivali, narod se razveselio, ali očito preuranjeno. Upitali smo Osječane što je pojeftinilo.

- Nije ništa, lažu. Sve je ista cijena. I kao da je to nešto novoga kao da nas prvi puta lažu.
- Ne, ništa nije pojeftinilo. Sve je gore. Sve je poskupjelo.
- Ma ništa, ali baš ništa. Muljaju, muljaju. Ne znaju oni ništa drugo najvjerojatnije.
- Ma ništa priče za malu djecu
– kazali su Osječani.

Al ne dira to vladajuće, a očito baš previše ni oporbu jer nitko od njih nije provjerio koliko je uistinu što sniženo ili bolje rečeno nije. Razumljivo imaju ljudi pametnijeg posla kao što su recimo Europski izbori.

Proteklog tjedna predajom lista započela je i službena kampanja za Europski parlament. Izbori će biti održani 26. svibnja, a natjecat će se čak 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska.

A mi se samo pitamo koliko će nas i to koštati i što uopće obični građani imaju od toga. Što to Hrvat ima od toga što će u Europskom parlamentu imati 11 predstavnika, kao i što je do sada imao od toga. Naslušali smo se doduše kako su svi oni koji su do sada bili u parlamentu tako puno učinili za nas, samo se nikako točno ne možemo sjetiti što to točno, a od čega su građani ove Lijepe naše bolje živjeli. Stoga su za nas ovi europski izbori samo još jedan put da 11 zastupnika zaradi lijepe novac za sjedenje u Europskom parlamentu.

A da samo ne sjede ni ovi u Europskom parlametu ni ovi u našem Saboru mogu nas vrlo lako uvjeriti, i mi ćemo im povjerovati istoga trena kada građani Lijepe naše dobiju plaće i standard kakav ima većina ostalih zemalja Europske unije.

Antonija Tomasović