Vukovarsko-srijemska

120 IZLAGAČA I 174 PREDAVAČA

U Vinkovcima otvoren 23. sajam zdravlja

Platforma ulaganja u rani razvoj djece tema je kojom je u petak u Vinkovcima svečano otvoren 23. sajam zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a tijekom trodnevne manifestacije, od 12. do 14 travnja, bit će riječi o očuvanju, promicanju i unapređenju zdravlja i kvalitete života pojedinaca i zajednice.

Sajam zdravlja u Vinkovcima   FOTO:facebook.com/Sajam.Zdravlja.Vinkovci/
Piše: HINA

 Sajam zdravlja želi povezati zdravstveni i nezdravstveni sektor, struke i osobe koje neposredno rade na očuvanju i promicanju zdravlja, omogućiti razmjenu znanja, iskustava, vještina i ideja, uz uvažavanje sveobuhvatnosti i interdisciplinarnosti pristupa na unapređenju zdravlja i kvalitete života. Pomaže u edukaciji, razvijanju zdravih životnih navika, u poboljšanju i promicanju zdravlja, a time i poboljšanju rezultata u području gospodarstva, kulture i društvenog života.

"Biti 'zdravi grad' ne znači napraviti sajam već živjeti zdravlje cijele godine“, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić otvarajući Sajam zdravlja te podsjetio na izreku da 'zdravi imaju tisuću problema, a bolesni samo jedan'.

Napominjući da su u središtu interesa ove godine djeca predškolske dobi, istaknuo je da se zdrave navike mališanima moraju usaditi od najranije dobi kako bi kasnije izbjegli potencijalne zdravstvene probleme.

Predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić ocijenila je da je sajam prigoda na kojoj će se pokazati značaj ranog razvoja djece, ponovivši UNICEF-ovu maksimu da su 'prve tri godine u razvoju djeteta najvažnije'.

"U Hrvatskoj je gotovo 30 posto djece u riziku, a 10 posto ih je u neuroriziku i njihov se broj iz godine u godinu povećava jer su i rizici veći -  od sve starijih prvorotkinja do napretka medicine koja omogućuje preživljavanje puno manjih beba. Prema Državnom zavodu za statistiku 20 posto djece je u riziku od siromaštva, a što to znači za zemlju u kojoj se godišnje rodi 34.000 djece ne treba isticati“, rekla je Šogorić.

Dodala je i da je potrebno odgovoriti na pitanje kako prevenirati problem i što ranije 'ući' u kuću i obitelj te početi raditi na uklanjanju rizika već od 16 tjedana trudnoće.

"To je projekt koji predlažemo Ministarstvu zdravstva i Vladi RH ne bi li kroz novi pristup dobili i bolju šansu za svu djecu u Hrvatskoj“, zaključila je Šogorić. 

Sajam zdravlja tradicionalno organiziraju: Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova.

Kroz tri sajamska dana predstavlja se 120 izlagača, a mnoge će edukacije održati 174 predavača.

(Hina)