Politika

DO RAZOTKRIVANJA CJELOVITE ISTINE

Đapić: "Vrijeme je da se zaustavi srpski mit o Jasenovcu!"

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić poručio je u četvrtak kako je vrijeme da se zamrzne državna komemoracija u Jasenovcu do razotrkivanja cjelovite istine o tome što se događalo u tom ustaškom logoru, te tako zaustavi "srpski mit o Jasenovcu" kao "najzloćudniji instrument međunarodne kriminalizacije hrvatskog naroda".

Anto Đapić   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

 "Hrvatska mora zamrznuti državnu komemoraciju u Jasenovcu do potpunog razotrkivanja cjelovite istine o tome što se događalo u tome zatvoru, logoru ili stratištu, od utemeljenja pa sve, po nekim izvorima, do 1950. godine", izjavio je Đapić na konferenciji za novinare.

 Kazao je kako "srpski mit o Jasenovcu" i nakon 1991. i obnove hrvatske države "i dalje egzistira kao apsolutno najzloućdniji instrument međunarodne kriminalizacije hrvatskog naroda". Stoga je njegova stranka, istaknuo je, nakon zadnjih najava čelnika SDSS-a Milorada Pupovca o organiziranju kolona u Jasenovcu, odlučila pozvati hrvatske vlasti da umjesto šutnje "zauvijek istinom razore srpske mitove i laži".

Predvodnike tragikomičnih kolona moramo oštro upozoriti da ih više nećemo tolerirati

 "I ovogodišnje najavljivanje tragikomičnih kolona koje predvode Pupovac, Habulin, Kajtazi, Kraus i ostali pred reflektorima cijeloga svijeta, uz pomoć neprijateljskih agentura u Hrvatskoj, moraju od hrvatske vlasti i cjelokupne hrvatske javnosti biti oštro upozorene da se takvo ponašanje neće više tolerirati", naglasio je Đapić.

 Vlasti, uvjeren je, moraju i upozoriti sve veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj da će se "njihovo priključivanje tim kolonama smatrati neprijateljskim činom" jer je, tvrdi, raniji njihov dolazak na "neslužbene komemoracije u Jasenovac bila izravna pljuska i vrijeđanje hrvatskog državnog vrha i hrvatske države".

Srpska mitomanija bit će trajno uzrok neprijateljstva i mržnje

 "Srpska mitomanija, koja već više od pola stoljeća počiva na besramnoj licitaciji i krivotvorini žrtava Jasenovca, bila je i bit će trajno uzrok neprijateljstva i mržnje, te političkih napetosti između hrvatskog i srpskog naroda, ali i model stalnoga destabiliziranja hrvatskoga društva i države", upozorio je Đapić.

 Izvijestio je da je Predsjedništvo njegove stranke usvojlio Deklaraciju o Jasenovcu u kojoj, uz ostalo, upozorava kako se ne može gotovo 30 godina nakon obnove hrvatske države ostati na istim pozicijama na kojima se do sada govorilo o Jasenovcu. Stoga poziva premijera Andreja Plenkovića na primjenu zaključaka Vijeća za suočavanje s prošlošću da se na temelju znanstvenog istraživanja i metodologije utvrde svi prijepori hrvatskog društva.