Osječko-baranjska

OTVORENO PISMO GRAĐANIMA OSJEČKOG DONJEG GRADA

Odluka Tržnica Osijek da u prostoru donjogradske zelene tržnice dopusti otvaranje pogrebničke djelatnosti krajnje je neprimjerena

Izgleda da nije moguće na drugačiji način komunicirati sa čelnim ljudima u Gradu i gradskim poduzećima osim putem otvorenih pisama, kaže Branko Bogdanović u pismu u kojem se obraća građanima Donjega Grada u Osijeku. Želi, kako kaže, građanima skrenuti pozornost na nekoliko flagrantnih i frapantnih odluka onih za koje su sa vjerom glasali na posljednjim lokalnim izborima.

Branko Bogdanović: ''Odluka Tržnica Osijek da u prostoru donjogradske zelene tržnice dopusti otvaranje pogrebničke djelatnosti krajnje je neprimjerena''
Piše: Branko Bogdanović

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Prva se odnosi na reakciju Gradske organizacije HDZ-a na odluku o povlačenju prijedloga za izgradnju reciklažnog dvorišta na predmetnoj čestici u blizini školskog centra i značajne prehrambene tvornice. Čelnici gradskog HDZ-a smatraju da je problem odustajanja povezan sa budućim ulaganjem u predviđeni projekat RD (reciklažnog dvorišta), gdje se slučajno ili namjerno ne spominje da je sama investicija neprikladna i štetna samo iz razloga neprikladne lokacije i da ostale primjedbe ne stoje. 

Ono što mene kao građanina zabrinjava je prethodna namjera prostornog smještanja RD od strane struke koja nije prepoznala problem predmetne lokacije i namjene za tu lokaciju, u odnosu na ostale korisnike i njihovu djelatnost. Razmatrajući problem iz ugla neinformirane javnosti smatram da se nije djelovalo slučajno i da je predmetna parcela, nakon procesa darivanja od strane ministarstva državne imovine, unaprijed pretpostavljenom procedurom namijenjena korisniku ili korisnicima za koje se u ovome trenutku ne nazire Ime i prezime. Za vjerovati je da stručne službe gradske uprave nisu mogle slučajno previdjeti nastalu situaciju i da je sve zajedno smišljeno kao poduhvat pogodovanja nekim političkim vjerovnicima. Istina će prije ili kasnije izaći na vidjelo.

Druga morbidna situacija na koju skrećem pozornost je odluka Tržnica Osijek da u prostoru donjogradske zelene tržnice dopusti otvaranje pogrebničke djelatnosti za koju smatram da je krajnje neprimjerena. Supstitucija trgovačke ponude u korist pogrebnika je krajnje degutantna i nastavak je nerazumne politike uprave Tržnica sa čijim se odlukama gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom očito slaže i koju bezrezervno podržava. Kako su umirovljenici najbrojnija populacija korisnika prostora tržnice u Donjem Gradu poruka je više nego jasna, jedino što vam još možemo ponuditi je pogrebna usluga pa tko voli neka izvoli. Ne bi me iznenadilo da se u prostoru „Slaste“ ili u blizini okupljanja djece otvori i Sexy Shop pa da ponuda bude zaokružena.

Iako je dio Kožare uz Dravu privatno vlasništvo i privatna poduzetnička inicijativa smatrao sam da gradska uprava nastoji iskoristiti Dravu i turizam kao pogodnosti koje prirodno imamo a čiji se resursi ne smiju narušavati točkastim i nerazumnim investicijama, izgledno je da će nesuđeni „hotel“ postati „elitni“ dom umirovljenika. Moja dvojba ide u pravcu elitnosti ali i posebne pozicije nekretnine definirane devastiranim okolišem u koji se u dogledno vrijeme neće ništa ulagati. Bez okruženja koje odražava humani pristup starijoj populaciji nema elitnosti u smislu spavaćeg prostora ma kako moderan bio.

Kumulativno ove tri teme označavaju apsolutnu izgubljenost u donošenju strateških odluka gradske uprave u interesu građana ali ostavlja sumnju u zakulisne i niti malo moralne radnje. Sve u svemu zaslužuju jedno otvoreno pismo kako bi počeli raditi transparentnije i pametnije.