Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Osijek koji je nekada bio srednjoeuropski grad, mjereno agregatima gospodarstva, sve više će se razvijati u zaostajanju

"Osijek koji je nekada bio srednjoeuropski grad, mjereno agregatima gospodarstva, sve više će se razvijati u zaostajanju. Istina, Osijek se sve više drži slavonskog sokaka, a sve je više udaljen od srednjoeuropskih gradova", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Zanimljivo je pročitati Glas Slavonije nakon Skupštine Osječko-baranjske županije. Nevjerojatni su ti novinari što prate rad Skupštine. Kada pročitate njihov izvještaj sa Skupštine pitate se je li je to stvarnost ili raj na sceni u Osječko-baranjskoj županiji? Njihovi tekstovi u pravilu imaju afirmativni karakter u smislu „sve u Županiji cvijeta, raste i razvija se“. Odmah se nameće pitanje, a gdje se to zgodilo, u Kini, Rusiji, Mađarskoj i slično? Ne! Osječko-baranjska županija i grad Osijek razvijaju se neslućenom brzinom. 

Jedino se slažem da se ta „neslućena brzina“ može prepoznati u nezaustavljivom odlasku stanovništva u inozemstvo. Znate, takav način pisanja poznat je još iz pred političkog vremena kada je Partija svaki sastanak završavala s naputkom medijima da „afirmativno pišu o tijeku rasprave“. Svi drugi nisu dobili niti redak u tadanjim medijima. Gledajte, isti model rada primjenjuje Glas Slavonije danas. Iz rada prošlotjedne Skupštine OBŽ niti slova tko je i na koji način sudjelovao u raspravi i što je pozicija prihvatila na prijedlog oporbe. Prvi put u povijesti rada Županijske skupštine prihvaćena je ideja oporbene stranke. Na toj Skupštini Župan je prihvatio ideju da se pristupi utvrđivanju uvjeta za osnivanje „Instituta za strateška planiranja“ sa sjedištem u Osijeku. Nazočni novinar/ka Glasa Slavonije kao da nisu pribivali tome dijelu rasprave, niti slova?! Da, niti slova, a ne retka, u sutrašnjem izdanju novina. No, ostavimo to na svijesti Glavnom uredniku Glasa Slavonije sve do trenutka dok se pred vratima Glasa Slavonije ne skupe stotine građana predvođeni oporbom i dok javno ne iskažu nezadovoljstvo zbog političko-afirmativnog pisanja ili fake news Glasa Slavonije!

Zato je prije nekoliko dana Glas Slavonije objavio afirmativno tekst pod naslovom: "Svaki poduzetnik ima mogućnost dobiti gradske poticaje, prijavite se!". Naravno, komentirao sam taj afirmativni pristup što je u posvemašnjoj suprotnosti sa realnim stanjem grada koji se zapravo urušava bez mogućnosti da to urušavanje gradska politička bulumenta bilo što učini. Znate, kada god pročitam u Glasu Slavonije sve te političke nebuloze iz vlasti u Gradu Osijeku odmah se prisjetim izbora za gradonačelnika na kome su dvoje predloženih dogradonačelnika u 'niskom startu' nakon izbora počeli mijenjati Osijek? Ne znam samo kako su uspjeli tako brzo otvoriti 'kružni tok' iz kojega je centrifugalnom silom masa Osječana izletjelo iz Grada "ugodnog življenja". Nevjerojatna je mašta autorice 'Grada ugodnog življenja'. No, svejedno. U Osijeku se živi ipak posve na drugi način od stila koji percipira autorica paradigme 'Grada ugodnog življenja'. Još bi se i moglo pomisliti da je iseljavanjem iz Osijeka na desetine tisuća njegovih građana otvoren prostor za 70-tak tisuća Osječana što su još ostali živjeti u Gradu koji percipira autorica. Nažalost, naši Slavonci kažu: "Što se babi snilo to je babi milo'. Naravno, lijepoj autorici nije upućena prispodoba izgledu, već rezonu ili kako vole iz Grada tumačiti da: "percepcija o tome ovisi o razini informiranosti, te o uglu promatranja"? Dobro, ukoliko je riječ o "uglu promatranja", dometnuo bih da je motrenje ipak u svezi sa stvarnim stanjem 'gradskog gospodarstva' ali i s urbanim, gospodarstvenim i demografskim urušavanjem Osijeka što je taj grad u zadnjih 6 godina doživio od kada je na vlasti gradonačelnikova 'vesela družina'. Dostatno je prošetati, ne Osijekom, nego Dublinom i već oko 21 sat u tamošnjim Pubovima družiti se sa stotinama Osječana. Svi su zadovoljni, veseli i uz poruku dobacuju: "Dođi u Dublin, tamo u našem Osijeku i Bog je rekao laku noć!". Da, 'Laku noć' svima i 'ostavite svi vi/mi nadu koji ulazite/ostajete' jer dok autorica percipira Osijek za 5 do 10 godina mnogi će se Osječani preseliti u Dublin. Uostalom, ukoliko bi čekali viziju i strategiju što ih autorica nudi u Osijeku se ništa zgoditi ne će, iznimno da: Osijek koji je nekada bio srednjoeuropski grad, mjereno agregatima gospodarstva, sve više će se razvijati u zaostajanju. Istina, Osijek se sve više drži slavonskog sokaka, a sve je više udaljen od srednjoeuropskih gradova. Autorici preporučujem da svoju viziju temelji na koncepciji društvenog i gospodarstvenog rasta i razvija Osijeka, pa da onda pokuša definirati njegovu strategiju za razdoblje od 3 do 7 godina.

I kako to obično biva, dobio sam odgovor i objašnjenje ali i uputu od autorice optimizma da je 'Osijek grad ugodnog života'. Op.cit.: "Poštovani gospodine Bosanac, svi mi imamo vrijeme prije nas i vrijeme poslije nas. Isto tako, niti je do situacije koju spominjete došlo za mog vremena, niti će ona u potpunosti biti riješena za vrijeme trajanja ovog ili eventualnog budućeg mandata. Problemi koje spominjete su stvarni, postojeći i svi smo ih svjesni. Nastaju i nastajat će zbog brojnih parametara… domaćih, svjetskih, gospodarskih, migracijskih, obrazovnih pa ako hoćete i kriminalnih, s kojima smo se dugi niz godina susretali i koji su nam nanijeli gotovo jednaku štetu kao i domovinski rat. No o tome vam ne želim govoriti, sve ste dobro naveli i sami. Sve te situacije nisu razlog za nečinjenje. Koji je vaš savjet? Ne činiti ništa da se situacija popravi, da se naši sugrađani vrate svojim domovima, svojim obiteljima? Ja ne biram taj put. Mislite li da nemam prijatelje koji su u Irskoj ili Njemačkoj, mislite li da svojoj djeci ne želim bolju i sigurnu budućnost, da im ne priželjkujem ekonomski prosperitet?! Mislite li da ne želim svojim sugrađanima isto što i svojim najbližima? Ako tako mislite, jako se varate. I da, ja kao autorica, i dalje mislim da je Osijek grad ugodnog življenja i nastojat ću u suradnji s Gradonačelnikom i ostatkom tima činiti da bude još ugodniji." 

I, ne samo to? Dobio sam i naputak što bi trebao činiti? Op.cit.: "U tom vas slučaju pozivam da proučite što je Grad samo u ovoj godini napravio i koje razvojne strategije predstavio. Lijep pozdrav."

Znate što sam odgovorio autorici? Evo: "Uvažena gđo Žana Gamoš, hvala Vam na odgovoru. Znate, ne mislim da Vi dobre želje nemate. Suprotivo! Ali, da bi opredmetili Vašu viziju potrebno je ponajprije definirati tzv. Koncepciju društvenog gospodarstvenog rasta i razvoja grada Osijeka, a tek nakon jasno definiranih ciljeva, kao i putova načina i metoda na koji način ćete pokrenuti grad iz zaostajanja i urušavanja u "Grad ugodnog življenja", treba definirati tzv. Strategiju rasta i razvoja Osijeka. Znate strategije se pišu za vremensko razdoblje od 3 do 7 godina, svako dulje razdoblje je prognostika. Što se mene tiče, sugeriram Vam da vrijeme u kome živimo nema veze s godinama života. Ponajprije to "naše" vrijeme traži znanje, a ne samo političko pozicioniranje. Držim, da je jedan od razloga zaostajanja i urušavanja grada Osijeka uvijek u rukama onih političara koji su sebe ponudili javnosti na izborima. Nakon njihovog izbora u Osijeku je izostala odgovornost."

Naravno, nisam imao poticaj nešto više objasniti autorici osim poruke da je 'dama i da se zadržavam na njezinoj objekciji'. 

Gledajte, htio sam odustati od didaskalija autorici optimizma, kad pročitam sjajan opis rezultata realnog političkog rada autorice i njezinog gradonačelnika u tekstu uvaženog g. Vinka Kuduza. Taj prikaz stanja gospodarstva grada Osijeka sučeljavam s autoricom paradigme 'Grada ugodnog života'.... Tekst prenosim u cijelosti i nudim autorici i gradonačelniku da pročitaju i shvate njegov sadržaj: (18. Sjednica Gradskog vijeća)

"Tematska sjednica koja održana u Grad Osijeku za cilj je, barem na papiru, imala pregledati aktualnu situaciju po pitanju poduzetništva i gospodarstva kao i mjere koje se trenutno provode te prezentirati planove za budućnost. Na kraju nam je ipak ostala samo činjenica kako u materijalima i izlaganjima nije bila navedena niti jedna mjera već je vladajuća većina u raspravi pokušavala odgovornost prebacivati na Vlada Republike Hrvatske. Klasika. I već puno puta viđena situacija na našem području u nedostatku ambicija da se nešto pokrene dok i dalje gubimo potencijalne investitore i potencijalna radna mjesta.

Postavlja se i pitanje što je s osječkom poduzetničkom zonom u Njezinu!? Zašto tamo umjesto uspješnih poduzetničkih priča uzgajamo korov i ambroziju!? Ta poduzetnička zona ni infrastrukturno nije opremljena! Ne postoji odvodnja oborinskih voda i ako ona ne postoji, a ne postoji, ne možete ishoditi određene građevinske dozvole da bi mogli tamo graditi. Tako da vi kao potencijalni investitor možete samo kupiti česticu, ali ne možete ništa graditi. To je strašno.

Ali ni to nije sve..2017. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva I obrta je raspisalo natječaj u vrijednosti od 274 milijuna kuna za razvoj infrastrukture poduzetničkih zona i svi koji su prijavili urednu dokumentaciju su dobili sredstva. Grad Osijek je mogao dobiti 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za odvodnju oborinskih voda. Naravno, pitate se tko nije dobio sredstva. Grad Osijek! 

Dakle, mi s ovim šlamperajem nismo samo izgubili 10 milijuna kuna, nego smo izgubili i potencijalne investitore, izgubili smo potencijalna radna mjesta i vrlo vjerojatno ćemo morati još na to sve dići kredit da taj problem s odvodnjom uklonimo i povrh svega nastavljamo s uspješnim uzgojem ambrozije i korova.

Nadalje, postavlja se i pitanje što je s obrtnicima paušalcima i zašto nemaju pravo na poticaje. Po zakonu obrtnici se ne smatraju zaposlenicima. Obrtnik je fizička osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost i ne može biti zaposlen sam sa sobom. Grad je napravilo diskriminatornu mjeru s kojom kažnjavaju obrtnike, kojih ima veliki broj u našem gradu i koji pošteno i vrijedno privređuju za sebe i svoje obitelji. 

Vladajuća većina je na moje izlaganje odgovorila „gromoglasnom tišinom“, ali vjerujem da koliko god se oni trudili manjkavosti u gospodarstvu Grada Osijeka prebaciti na nacionalnu razinu, građani su jasno i glasno rekli svoje mišljenje o radu izvršnog tijela i vladajuće većine na proteklim četvrtskim izborima Vjerujem da će isti odgovor biti i na sljedećim lokalnim izborima jer znate kako se kaže – možete kako hoćete, ali ne i dokle hoćete."

Znate, da je u autorice više političkog liderstva, a ne 'prekoplotno poklapanje' tada bi ona zbog „sretne budućnosti“ Osijeka odgovorila, na sve što im se u upravljanju Gradom događa, a ne znaju, 'referendumom'. Jedino bi pitanje bilo: "Je li gradonačelnik Osijeka, njegovi dogradonačelnici i savjetnički dvojac imaju tzv. Koncepciju društvenog i gospodarstvenog izlaska grada Osijeka iz tzv. 'Opće krize'?". Ma, nemojte konotirati!? Samo razmislite o sadržaju teksta g. V. Kuduza.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.