Republika TV

TEME DANA STV-A

Izložba o agresiji na Osijek u Europskom parlamentu u Bruxellesu!

Dvije milijarde i 175 milijuna eura ukupna je materijalna šteta koju je Osijek pretrpio u Domovinskom ratu. Brutalnom agresijom oštećeno je 129 tvrtki, 38 industrijskih objekata i više od 18 i pol tisuća stambenih objekata. No, grad je preživio, zahvaljujući svojim braniteljima i stanovnicima.

Piše: Republika.eu / STV

 "Osijek na udaru brutalne agresije" naziv je multimedijske izložbe, a koja će u utorak 9. travnja biti otvorena u Briselu – najavili su iz Udruge "Heroji Osijeka". 

Autor izložbe je Zlatko Dernaj, a pratećeg dokumentarnog filma Branko Pek. Izložba "Osijek na udaru brutalne agersije" bit će izložena u mezaninu Europskog parlamenta u Briselu, a riječ je o 40 fotografija i filmu koji govori o uništavanju Osijeka te o 1724 poginula branitelja i 397 poginula civila. 

Izložba je realizirana u suradnji sa Državnim arhivom Osijek i Ministarstvom branitelja, a Osječani su je već imali prigodu pogledati prošle godine u Arheološkom muzeju povodom Dana osječkih branitelja. 

U Europskom parlamentu bit će izložena 3 dana, a potom nastavlja svoj put. Već je dogovoreno izlaganje u staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu te hrvatskom kazalištu u Pečuhu u rujnu.