Osječko-baranjska

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN VRKIĆEVE UPRAVE

''Zbog nemara gradske uprave reciklažno dvorište u osječkom Donjem gradu platit će građani''

Umjesto bespovratnim sredstvima Europske unije reciklažno dvorište u osječkom Donjem gradu gradit će se na trošak građana grada Osijeka, upozoravaju iz osječkog HDZ-a, navodeći to kao još jedan u nizu primjera neznanja i nemara u radu aktualne osječke gradske uprave. Odgovornima u gradu upućuju novi upit: Zašto ne funkcionira gradski sustav?

HDZ: ''Zbog nemara gradske uprave reciklažno dvorište u osječkom Donjem gradu platit će građani''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Na lokaciji kod tvrtke Karolina u osječkom Donjem gradu trebalo je niknuti jedno od novih osječkih reciklažnih dvorišta, koje je grad po zakonu dužan izgraditi. U tome imao je potporu države, koja mu je darovala zemljište u vrijednosti 439 tisuća kuna, a iz fondova Europske unije imao je i osiguranih 3 milijuna i 800 tisuća kuna bespovratnih sredstava za izgradnju dvorišta, kažu u osječkom HDZ-u ističući kako je grad trebao samo osigurati projektnu dokumentaciju.

"Projektna dokumentacija je napravljena i plaćena, sredstva su već malte ne bila dodjeljena, već je sve bilo gotovo, no dolazimo do novog apsurda. Gradska uprava, ljudi koji su nadležni za to nisu iskomunicirali s gospodarskim subjektima lokaciju gdje bi se gradilo reciklažno dvorište u Donjem gradu. Jedan gospodarski subjekt je rekao opravdano da bi to moglo narušiti njihovo poslovanje, investicije, ugroziti 350 radnih mjesta, i grad Osijek je odlučio povući to reciklažno dvorište, tj. to reciklažno dvorište se neće graditi na ovome mjestu", rekao je Ivan Radić, predsjednik osječkog HDZ-a.

HDZ-ovci tu situaciju smatraju neshvatljivom. Ulazilo se, kažu, u jednu takvu investiciju, a nije prethodno sve izdogovaralo s gospodarstvenicima, što, tvrde, samo pokazuje na koji način funkcionira gradska uprava.

"Ono što je bitno za reći, u trenucima kada grad Osijek uvodi antipoduzetničku mjeru i diže komunalnu naknadu za 20 posto svim svojim građanima, aljkavost, neznanje, nezainteresiranost dovodi do toga da grad Osijek ovime gubi između 4 i 5 milijuna kuna. Znači, ovih 4 do 5 milijuna kuna što je netko previdio situaciju će morati platiti izravno iz gradskog proračuna građani grada Osijeka. Znači, ovo je direktan udarac na džepove građana Osijeka. Tko će odgovarati za to, tko je odgovoran, također nas to pitanje zanima", dodao je Radić.

Nova lokacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu za sada nije poznata, a hoće li biti novih poziva za financiranje putem bespovratnih sredstava može se samo nagađati. Trenutačno ih nema ni na vidiku, upozoravaju iz HDZ-a.