Crna kronika

DOVEDENI NA ŽUPANIJSKI SUD U RIJECI

Počelo saslušanje devetorice osumnjičenih u aferi Uljanik kod sudca istrage

Devetorica osumnjičenih u aferi Uljanik za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, od 1,2 milijarde kuna, u četvrtak ujutro dovedena su na Županijski sud u Rijeci gdje je počelo saslušanje kod sudca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

Osumnjičeni su dovedeni na sud   FOTO:Matija Djanjesic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

 Na jučerašnjem ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu većina se branila šutnjom. Za devetoricu je predložen istražni zatvor, dok su trojica  puštena da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

 U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna.

 Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

 Za sve, osim za Šorca, Pahljine i Milovana Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo određivanje istražnog zatvora.

 Prema kaznenoj prijavi policije njih 12 se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva - zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 246. (stavka 1. i 2.) Kaznenog zakona te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.

 Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna, navelo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.