Događanja

''IGROM DO TIJELA''

Otvoren 12. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz

Kazališnom predstavom "Ja to (ne) mogu" u izvedbi osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Đakovu je u srijedu navečer otvoren 12. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz čije je ovogodišnje geslo - "Igrom do tijela".

Piše: Republika.eu / Hina

U Đakovu su se okupili studeni kazališnih akademija iz Freiburga, Linza, Lođa, Ljubljane, Skopja, Novog Sada, Zagreba, Splita i Osijeka koji do nedjelje, 31. ožujka, na više đakovačih zatvorenih, ali i otvorenih lokacija izvoditi programe vezane za fizičko, neverbalno kazalište u čijem je središtu tijelo.

 Kazalište bez tijela ne može postojati, rekao je na otvorenju 12. Dioniza njegov umjetnički voditelj Leo  Rafolt, dok je dekanica Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić najavila kako će festival Dioniz iduće godine, u svojoj 13. godini održavanja, doživjeti iskorak.

 Do sada je u ovom projektu akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku zauzimala prvo, a Grad Đakovo drugo mjesto; na 13. Dionizu te će pozicije biti zamijenjene, rekla je Sablić Tomić. Uz akademiju i Grad Đakovo, suradnici na Dionizu su i Pravni te Ekonomski fakultet osječkog Sveučilišta.

Festival Dioniz otvorio je pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica, izrazivši zadovoljstvo zbog dolaska studenata iz brojnih kazališnih akademija Europe u Hrvatsku, u Đakovo. Sudionike Festivala pozdravio je i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

U pet festivalskih dana bit će održano sedam kazališnih predstava, niz radionica, performansa, nevidljivi teatar po gradskim ulicama i drugi programi.