Požeško-slavonska

NISU ISPUNJENI ELEMENTI KAZNENOG DJELA

Kuma ministrice Žalac nije kazneno prijavljena jer je pješakinja koju je pijana udarila automobilom lakše ozlijeđena

Požeško-slavonska policija u četvrtak je, ne otkrivajući identitet, izvijestila da protiv kume ministrice Gabrijele Žalac koja je pijana automobilom udarila pješakinju i pobjegla s mjesta nesreće nije podigla kaznenu već prekršajnu prijavu jer su ih naknadno iz bolnice izvijestili da je pješakinja lakše ozlijeđena pa nisu "ispunjeni elementi kaznenog djela".

Ilustracija   FOTO:Ranko Suvar / CROPIX
Piše: HINA

 Prema pisanju medija nesreću je izazvala kuma ministrice Žalac, Marijana Obradović. Policija navodi da je ona je 30. prosinca 2018. oko 18,30 sati u Osječkoj ulici u Jakšiću upravljajući automobilom pod utjecajem alkohola sletjela s kolnika i na nogostupu naletjela na 35-godišnju pješakinju i potom se udaljila.

Požeško-slavonska policija u četvrtak je priopćila da je nakon očevida prometne nesreće "u svom izvješću za medije navela podatke i okolnosti prometne nesreće kojima je u tom trenutku raspolagala i kojima se rukovodila".

"Podatak o alkoholiziranosti vozačice od 1,11 promila utvrđen je ispitivanjem pomoću alkometra, a nakon što je zatečena na kućnoj adresi. Istoga dana oko 20.40 sati vozačici je u OŽB Požega radi daljnje analize izvađena krv i izuzeti uzorci mokraće. Podatak o kvalifikaciji teške tjelesne ozljede 35-godišnje pješakinje policijski su službenici dobili usmeno od liječnika Hitnog prijema Opće županijske bolnice Požega, uz obavijest da je pješakinja zadržana na bolničkom liječenju", navode u priopćenju.

Ističu da je na temelju tih podataka "u tom je trenutku postojala osnovana sumnja da je vozačica, kršenjem prometnih propisa izazvala opasnost i zbog toga prouzročila tešku tjelesnu ozljedu druge osobe", što je kazneno djelo, kao i "nepružanje pomoći" jer je napustila mjesto nesreće s teško ozlijeđenom osobom.

"Policijska postaja Požega je nakon dovršenog bolničkog liječenja ozlijeđene pješakinje zatražila potvrdu o konačnoj kvalifikaciji ozljeda, te je 3. siječnja 2019. zaprimila liječničku dokumentaciju i obavijest Opće županijske bolnice Požega prema kojoj je pješakinja u prometnoj nesreći, lakše, a ne teško ozlijeđena. Navedena činjenice u konkretnom slučaju značila je da nisu ispunjeni elementi kaznenog djela", kažu u policiji.

Dodaju i da je prema naknadno zaprimljenom nalazu potvrđeno da je vozačica u vrijeme prometne nesreće imala 1,34 promila alkohola u krvi.

Policija kaže da je "o svim utvrđenim okolnostima i činjenicama" (uključujući kvalifikaciju ozljede i rezultate analize krvi i urina) izvijestila Općinsko državno odvjetništvo u Požegi.

"Na temelju činjenica utvrđenih dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem, ne postoji osnovana sumnja da su počinjena gore navedena kaznena djela, već bi se zbog utvrđenih činjenica, a sukladno odredbama zakona, radilo o kažnjivim radnjama za koje je predviđena prekršajna odgovornost", navode u priopćenju.

U policiji ističu i da su "nakon jučerašnje konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom u Požegi, zastali s daljnjim prekršajnim procesuiranjem 40-godišnje vozačice, budući da je razvidno da će državno odvjetništvo nastaviti poduzimati radnje iz svoje nadležnosti".

Ravnatelj požeške bolnice Željko Glavić Hini je u četvrtak potvrdio da je ozlijeđena pješakinja u bolnici bila pet dana te da su nakon obavljenih pretraga koje su uključivale i neurološki pregled te CT utvrdili da je riječ o lakšem potresu mozga.

(Hina)