Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan u znaku ostanka ministrice Žalac, Uljanika i pokolja na Novom Zelandu

U tjednu za nama doznali smo da treba puno više od prometne nesreće bez važeće vozačke da ne budete ministar u Hrvatskoj, ali zato ako ste radnik brodogradilišta možete biti sigurni u dugo gašenje, bez plaće, praćeno savjetima političara čije stranke ne prelaze izborni prag. Prošlog tjedna susjedna BiH optužila je hrvatske tajne službe za mešetarenje na njezinu teritoriju, a s Novog Zelanda užasnula je vijest o groznom krvoproliću.

Gabrijela žalac   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Kako priča o neodgovornoj ministrici koja je u prometu ozlijedila dijete bez važeče vozačke ne bi visila u političkoj neizvjesnosti premijer Plenković iskoristio je svoj skrušeni stil i javnosti priopćio.

"Ministrica Žalac ostaje ministrica u mojoj Vladi. Propust s produljenjem vozačke dozvole je propust, ali po meni, po načelu razmjernosti i po svemu što znam da radi i koliko se trudi, to nije razlog za ostavku i ja je ne prihvaćam", rekao je premijer.

Ministrica je prije toga napravila uvod.

"Za vozačku dozvolu nisam niti znala da mi je istekla, a to me uopće ne opravdava. Evo, tu je moja vozačka dozvola koja je istekla 9.6.2016. godine. Ja je nosim ovako. Nisam znala da je istekla.To me uopće ne opravdava. Meni je samo drago da je djevojčica dobro", objasnila je Žalac.

O sudbini ministrice premijer je lakše odlučivao nakon što je HDZ pobijedio Darka Milinovića u borbi za prevlast nad Ličko-senjskom županijom. Borba se vodila na konvencionalnim izborima. Tema je bila i brodogradnja. Na Trgovačkom sudu u Rijeci treći put je odgođen stečaj 3. maja. Vladajući pak moraju odlučiti skoro o sudbini brodogradnje. Hoće li biti spašavanja Uljanika i vjeruju li u strateškog partnera. Odluka o Uljaniku dijelom će biti politička, ali prvenstveno je treba gledati kao ekonomsko-financijsku", izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

"Postavljam si opet pitanje i sebi i nama i svima općenito, koji je značaj brodograđevne industrije?"

A Živi zid podnio je kaznenu prijavu protiv 13 osoba zbog, kako kažu, gospodarskih i financijskih malverzacija u Brodosplitu, među njima i protiv vlasnika tog splitskog brodogradilišta Tomislava Debeljaka te osmočlane Uprave, kao i protiv aktualnog i bivših premijera Andreja Plenkovića, Tihomira Oreškovića i Zorana Milanovića te bivšeg ministra gospodarstva, danas čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznio je teške optužbe na račun RH. Tvrdi da je SOA bila umiješana u tajnu operaciju regrutiranja radikalnih islamista selefija u BiH kako bi se opravdale ranije izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o postojanju desetaka tisuća radikalnih islamista u toj zemlji. Na pitanje što bi bio motiv hrvatske predsjednice da daje lažne informacije, odgovorio je.

"Ne znam, to trebate pitati Kolindu Grabarović. Zašto je izjavila da ima 10.000 terorista? Zašto je izjavila da imaju teroristički kamp? Otkud znam šta je nju motiviralo. Ne vjerujem da je zdrav razum. 10.000 terorista i kampova je nemoguće, nema ni kokoši toliko", kaže Mektić.

Premijer i predsjednica odbacili su optužbe iz BiH, a oporba nije propustila podsjeti na povijest promašene politike HDZ-a prema susjednoj državi. Vlada je ovih dana i podržala nagodbu s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem kornatske tragedije. Podsjetimo, DORH je Lučiću predložio isplatu u iznosu od gotovo 5 i pol milijuna kuna, uz mjesečnu rentu od 6 tisuća kuna.

Kraj tjedna obilježio je bezumni teroristički napad na Novom Zelandu. 28 godišnji Australac i zagovornik nadmoći bijele rase u ubilačkom pohodu na džamije u Christchurchu ubio je 50 ljudi. Novozelandska premijerka odbacila je ksenofobiju i pozvala na zajedništvo, a za razliku od amerikanaca nema dvojbe o prvim potezima.

"Istražuje se kako je napadač dobio dozvolu za posjedovanje oružja i kako je nabavio sve to oružje. U međuvremenu mogu vam reći - naši zakoni o oružju će se promijeniti."

Dodajmo da je ovog tjedna završio Dinamov europski nastup u ovoj sezoni porazom na gostovanju kod Benfice.