Vukovarsko-srijemska

MEĐUNARODNI SAJAM OPREME I PČELINJIH PROIZVODA

16. Pčelarski dani u Vinkovcima, sudjeluje 40-tak izlagača

Uz sudjelovanje više od 40 izlagača iz Hrvatske, BiH i Srbije u Vinkovcima su u petak počeli 16. Pčelarski dani, u sklopu kojih se održava Međunarodni sajam opreme i pčelinjih proizvoda te stručno-edukativni skup koji je ove godine posvećen edukaciji pčelara u spriječavanju grešaka u bavljenju pčelinjim zajednicama.

Pčele   FOTO:Srecko Niketic / CROPIX
Piše: HINA

 Hrvatski pčelarski savez već niz godina povećava broj svojih članova kojih je sada oko 7.500 i koji ostvare godišnju proizvodnju od oko 10.000 tona meda, rekao je  dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak.

"Nama je veći problem što do sada nismo imali dobro ustrojenu statistiku proizvodnje, tako da ćemo ove godine raditi na ustroju praćenja i evidentiranja proizvodnje. Najveći izazov, koji se nalazi pred nama, su pregovori u svezi Nacionalnog pčelarskog programa koji se ove godine dogovora za razdoblje 2020.-2022.", kazao je Čuljak.   Podsjetivši na projekt stavljanja na tržište 'nacionalne staklenke meda', izvijestio je da su do kraja prošle godine staklenke kupila 293 pčelara.

"Kontinegent od 200.000 staklenki je rasprodan i krenili smo s novim kontigentom od milijun staklenki i one će se ovih dana naći na tržišu", najavio je Čuljak.

Šesnaeste Pčelarske dane u Vinkovcima, koji završavaju u subotu, otvorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pčelarima je zaželio uspješnu godinu, uz poziv građanima da kupuju i konzumiraju med domaćih pčelara.

O grešakama u radu s pčelama pčelarima će govoriti domaći i strani stručnjaci - Zlatko Tomljanović iz Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zagrebu, Mića Mladenović s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Gorjan Mirjanić s Poljopivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Tijekom prijepodneva održan je Medni doručak na kojem su učenicima trećih razreda vinkovačke Osnovne škole Ivana Mažuranića poslužene palačnike s medom uz domaće mlijeko.

(Hina)