Osječko-baranjska

KINO ''DUNAV'' U ZAGREBU

Zagrepčani zainteresirani za odredišta Srednjeg Podunavlja

Velika turistička ofenziva srednjeg Podunavlja nastavljena je u Zagrebu. Tamošnje kino Europa preimenovano je u "Kino Dunav" na jedan dan. Predstavljeno je ono najbolje od istoka Hrvatske – od hrane, vina, događaja i svega onoga što naš kraj čini nezaobilanim turističkim odredištem. Događajem "Kino Dunav" završen je veći projekt kojim je Srednje Podunavlje predstavljano na europskim turističkim tržištima.

Kino ''Dunav'' u Zagrebu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Sve je počelo puhačkom izvedbom "Na lijepom plavom Dunavu". Posjetitelji su u zagrebačkom kinu mogli uživati u tipičnim mirisima i okusima specijaliteta Slavonije, Baranje, Srijema i Vojvodine sljubljenih s podunavskim vinima. Predstavljeni su i brojni događaji - Večer vina i umjetnosti, Zemlja bez granica, Pannonian Challenge, Vukovar Film Festival, DunavArt Festival, Iločka berba grožba, EXIT, Urban Fest Osijek, Wine&Bike Tour Erdut i brojni drugi. Iako blizu, velikom broju Zagrepčana Slavonija i Baranja još uvijek je velika turistička nepoznanica.

Podići kvalitetu ponude, pokazati njezinu raznolikost, promovirati zajedničko prekogranično odredište – to su temeljni ciljevi šireg projekta kojeg je "Kino Dunav" dio. Izrodio je devet atraktivnih turističkih paketa koji su i predstavljeni na panel raspravi.

"Mnogi ljudi žele doći u Slavoniju, nikad nisu bili, ali uvijek će rađe otići na more ili u Austriju. I čujemo od njih – već 10 godina pokušavam doći, a kad prvi put dođe, prvo, ne nada se ničemu, a onda se oduševi i prirodom i kulturom i gastronomijom i svakako se vraća. Dakle, mi moramo raditi na promociji, pokazati ono najbolje što imamo", rekao je koordinator projekta Mislav Matišić.

Pannonian Challenge, Vinski maraton, osječki i baranjski polumaraton, Večer vina, Zemlja bez granica – sve su to specifični i autentični događaji iz Podunavlja posebno predstavljeni zagrebačkon tržištu koje, pokazala su istraživanja, traži suvremeniji, urbaniji proizvod. Županijska Turistička zajednica marljivo radi na poslu brisanja mentalne predodžbe o istoku Hrvatske kao o zabačenom, dosadnom kraju Hrvatske u kojem se ništa ne događa.

"Sve više čujemo od ljudi: Pa vi ste blizu! Znači to je kao kad napravite neki klik u glavi, to je realno vikend destinacija. City break destinacije su jedan od najpopularnijih turističkih proizvoda odmora u Europi, s trendom porasta na svjetskom tržištu i to je definitivno ono što Slavonija i Baranja mogu biti", rekla je direktorica  Turstičke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

Tako su osim degustacije vina, predstavljeni i događaji koji prate vino. Događaj "Kino Dunav" organiziran je u sklopu europskog projekta 'Central Danube Tour – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava' vrijednog više od pola milijuna eura, a koji je trajao 20 mjeseci. Događaj u zagrebačkom Kinu Europa bio je posljednji u nizu promotivnih aktivnosti projekta vrijednog više od pola milijuna eura. Osim u Zagrebu i na panel raspravi u Iloku, predstavljen je i na sajmovima u Münchenu, Berlinu i Beogradu.