Crna kronika

NAKON KRATKE I TEŠKE BOLESTI

Preminuo istaknuti hrvatski glazbenik Dubravko Vorih

Bas gitarist i skladatelj Dubravko Vorih preminuo je u Zagrebu u 59. godini nakon kratke i teške bolesti, objavila je u utorak Hrvatska glazbena unija.

Dubravko Vorih   FOTO:facebook.com/prljavokazalistefanclub/
Piše: HINA

 Vorih je karijeru započeo s grupom Pro Futuro klavijaturista Stanka Juzbašića 1976. Svirali su jazz rock na tragu Soft Machinea i Chicka Coreae. Usporedo s jazz karijerom sve više se okreće rocku pa tako postaje član Parnog valjka, da bi vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Scholzom oformio band Parlament s kojim snima albume "Imena i legende" i "Sve piše u zvijezdama".

U Ljubljanu odlazi 1983. gdje surađuje s jazz glazbenicima Ratkom Divjakom i Bracom Doblekarom, a u Zagrebu svira s legendarnim Stanleyjem Clarkeom na jazz festivalu gdje Clarke poziva bas gitariste da mu se pridruže.

Nakon toga odlazi u Njemačku i svira u grupi rumunjskog trubača Nicka Stefanescua u grupi Nick Steven Clan, a u Kölnu usavršava sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. Ubrzo zatim postaje član grupe Paula Lowea, klavijaturista i producenta i svira soul s vodećim imenima kölnske scene.

Vraća se u Hrvatsku gdje počinje novu karijeru. Osniva Dubravko Vorih & New Tribe u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić. Izdaje album Mr. Clean za Croatia Records (1999.), te Live in Sax kao Dubravko Vorih Quintet sa Sašom Nestorovićem, Darkom Jurkovićem, Matijom Dedićem i Krunom Levačićem na kojem svira jazz standarde.


Treći album Catwalk izdaje Pučko otvoreno učilište gdje Vorih radi kao voditelj tečaja za bas gitaru. Ubrzo dobiva poziv da se priključi bandu Prljavo kazalište. S klavijaturistom iz Prljavaca Juricom Leikauffom te bubnjarom Markom Rabatićem oživljuje New Tribe, te se bandu pridružuje tenor saksofonist Mario Bočić i gitarist Davor Čivrak.

Zadnji veliki nastup imao je prošle godine s Prljavcima na slavljeničkoj večeri pred oko 25 tisuća ljudi na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj, premda je već tada bio bolestan.

Četvrti album Two Faces of Jazz and Soul s 19 skladbi objavljen je u izdanju Aquarius Recordsa. Dubravko Vorih dobitnik je nagrade Status za najboljeg bas gitaristu 1999. 

Detalji oko pogreba bit će objavljeni naknadno.

(Hina)