Osječko-baranjska

POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI

Kroz dvije godine otvorenje Centra za posjetitelje "Tvrđa"

Iako Hrvatska u svijetu slovi kao jedno od poželjnijih turističkih destinacija, to se najčešće odnosi na njezin Južni dio, dok se Istočna Hrvatska još uvijek probija na turističkoj karti. Uz revitalizaciju osječke Tvrđe, tome bi trebala doprinijeti i izgradnja Centra za posjetitelje u Osijeku, koji će na 40 tisuća četvornih metara nuditi sve potrebne informacije i usluge budućim turistima.

Piše: Republika.eu

Rekonstrukcija prostora Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog dio je onoga što je trenutačno u realiziaciji, a u sklopu revitalizacije osječke Tvrđe, projekta vrijednog 90 milijuna kuna od čega su 65 milijuna bespovratna sredstva Europske unije, dok 25,6 milijuna osigurava Grad. Od tog iznosa, približno 2 milijuna eura izdvojit će se za izgradnju regionalnog prijemno info-turističkog centar, koji će biti izgrađen na prostoru stare austro-ugarske konjušarnice, na križanju Trpimirove ceste i Europske avenije.

"Naime, Grad Osijek nema prijemnu turističku infrastrukturu, mi ne znamo koliko turista dolazi osim zabilježenih noćenja, za koja znamo zapravo da mi imamo svake godine pouzdan trend oko 10ak posto i na razini županije i na razini grada, međutim, ne znamo strukturu gostiju, ne znamo što ih zanima, ne nudimo im ništa u smislu informiranja o tome što im Osijek kao i Osječko-baranjska županija i šira regija", rekla je pročelnica Upravnog odjela za programe EU Kornelija Mlinarević.

Upravo se to želi promijeniti ovim Centrom za posjetitelje koji će nuditi informacije o turističkim atrakcijama za cijelu istočnu regiju Hrvatske, suvenirnice, mjenjačnice, sanitarni čvor, trgovinu i razne ugostiteljske objekte. Kako je ovaj Centar smješten na EuroVelou i na državnoj cesti, dio ponude bit će prilagođen cikloturistima, a pokušat će se riješti i problem parkiranja i prometovanja u Tvrđi.

"To je prostor koji će sadržavati prostornu infrastrukturu s prometnicama, biciklističkom stazom, stajankom za autobusom, taksije i osobne automobile i zapravo u fazi 2 mi planiramo iza tog prostora jedno montažno parkiralište s oko 350 parkirnih mjesta koje bi trebalo omogućiti, uz izmještanje prometa iz Tvrđe, i rješavanje problema parkiranja", ističe Mlinarević.


Najavljuju iz grada kako će se na ovaj način Osijek i cijela Slavonija i Baranja bolje brendirati kao turističke destinacije, no lakše će se doći i do stvarnih podataka o broju turista.

"Bit će to zasigurno jedan odličan, odličan projekt koji će nam pomoći da podrobnije i analiziramo dnevne posjete koje također u gradu na oko vidimo da imamo sve više, a trenutno putem sustava e-visitor evindentiramo samo ostvarena noćenja, a zapravo posjetitelja koji u Osijek dođu na jedan dan ima puno više", kaže direktor TZ Grada Osijeka Saša Uranjek.

Početak prve faze projekta najavljen je za jesen ove godine, a završetak cjelokupnog info-centra za 2021. Ove godine treba početi i rekonstrukcija infrastrukture u Tvrđi, koja je neophodna za razvoj ostalih projekata i djelatnosti u starom dijelu grada Osijeka.