Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

''Socijalno dioničarstvo'' na hrvatski način!

Znate li tko su i što predstavljaju „socijalni dioničari“? Nećete naći tumačenje ovome pojmu ali ćete prepoznati oblik udruživanja sa svrhom pružanja socijalnih usluga potrebitima koja u principu financira država a koristi društvo.

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Nastavno na pisanje uvaženog Prof. Bosanca u posljednjoj kolumni o dioničarstvu supruge visokopozicioniranog političara HDZ-a i supruge Sudca Visokog Suda u poduzeću koje uslužno obavlja delikatno hranjenje školske djece, upozoravam na novi oblik uhljebljivanja, onako, bez radne obaveze. Estradna politika HDZ-a nastavlja sa trpanjem europskih novaca debelim guskama što liči na svu silu dodijeljenih nagrada Agrokorovom „establišmentu“ nakon kojega slijedi buđenje. „Socijalno dioničarstvo“ i ovdje pokazuje da su kriteriji napretka, razvoja i poslovne politike usko vezani sa dobrim poslovima sa državom, europskim fondovima i 'lovom na guzove'. Profesor Bosanac navodi:“ Kad, mediji objavljuju tko su vlasnici tvrtke koja djeci u osnovnim školama dostavljaju objede? I, gle čuda, spominju dvije vrlo bitne javne osobe koje su obiteljski povezane s vlasnicima te tvrtke.“ Pravilo glasi: što je tvrtka u vlasništvu viših dužnosnika 'crvići su bezopasniji', čak su i prihvatljivi kao dodatak prehrani samo ukoliko ih za objed jedu tuđa djeca, završava uvaženi Profesor sa „Mili Bože!“.

Da mili Bože, kad nas hoće, onda hoće, šamar su dobili Biskupi Hrvata od braće po križu iz Austrija i to na javnoj sceni. Ovi potonji misle da je misa na Bleiburgu skrivalica za veličanje ustaštva kojega su nakon dugo godina ipak prepoznali. Malo prekasno za uskrsnuće demona hrvatskoga nacionalizma koji nas pored lažnjaka domoljuba sasijecaju u korijenu. Sada su se skupa i pravi i lažni hrvatski nacionalsocijalisti digli na zadnje noge valjda sa ciljem da objavimo rat austrijskoj nadbiskupiji i silom pripojimo Bleiburg matici Hrvatskoj. Hajde gospodo nađite neko simbolično mjesto u Hrvatskoj negdje gdje su tisuće ubijene pa da skupa držimo mise svim žrtvama i krvnicima koje smo stvorili. Stvarno sam bio uvjeren da su lomače daleko iza nas no lokalni bogomoljci i dalje iznenađuju u svojoj primitivnosti i huškačkoj retorici u kojoj pronalaze vjekovnu smisao. Jeli moguće da nas naša crkva vidi izvan okvira moderne Europe, jeli moguće da vlastito izopćenje žele prenijeti na narod kojeg vide kao vlastito stado. Gospodo mi nismo stado a vi ste samo posrednici u prenošenju radosne vijesti ili ste zaboravili osnovnu misao vodilju vjerovanja. Pomirite politiku i narod bio on vjernički ili nevjernički jer će Hrvatska ostati u vječnoj borbi crne i crvene opcije. Pomirite nas po cijenu gubitka vlastitih privilegija ili nastavite graditi zlatno tele, na dobrom ste putu.

Zaslužuje u ovoj kolumni osvrnuti se na razapetu Liku na koju su šape položili svi desničari koje je Hrvatska iznjedrila od svoje samostalnosti. Važnost dokazivanja domoljublja lomi se na ovim nepotrebnim izborima na kojima će opet pobijediti nepotizam u bilo kojem obliku. Ironija je gledati orgijanje po Gospiću gradu ponosa Domovinskog rata u kojemu su rijetki ili nitko od takmaca bili u trenutku slave. Tragično je očekivati rezultate izbora kao spas u kaosu koji živimo, tragedija je da niti jedan suvisli razlog nisam čuo za koji bi se isplatilo otići i zaokružiti nečije ime. Jednakom silinom će slijednici nastaviti pljačkati ostatke ostataka uz nastojanje da čim prije saperu sramotu „dernečenja“ po krvavoj Ličko-senjskoj županiji. Mučno je gledati pljuvanje iste sorte političara iza barikada zrcalnih ideologija u bici za tron u bici u kojoj nema Srba dežurnih krivaca. Možda, kažem samo možda Lika pokaže da i veliki mogu izgubiti, možda o nečemu pitaju i one iz drugog reda.

Da zaključimo ovaj tjedan ponovnom podrškom novinarima prema kojima će se kako stvari stoje otvoriti jedan novi oblik pritiska i to korištenjem obezglavljene policije u dubokom sukobu između lojalnog i etičnog.

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu