Vukovarsko-srijemska

VRIJEDNOST RADOVA 5 MILIJUNA KUNA

Završena energetska obnova triju vinkovačkih dječjih vrtića

Energetska obnova triju dječjih vrtića, vrijedna gotovo pet milijuna kuna, sufinancirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i uz partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, obilježena je završnom konferencijom danas u Vinkovcima.

Završena energetska obnova triju vinkovačkih dječjih vrtića   FOTO:facebook.com/Ivan-Bosančić-431010457253361/
Piše: HINA

 Riječ je o projektima sufinanciranim u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." kroz poziv "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja".

U energetsku obnovu Dječjeg vrtića "Budućnost" uloženo je 861.000 kuna, od čega je nepovratno gotovo 486.000 kuna, u obnovu "Pčelice" uloženo je 841.000 kuna, od čega je nepovratno također 486.000 kuna, a u Dječji vrtić "Stribor" uloženo je 3,2 milijuna  kuna te je nepovratno osigurano 1,2 milijuna.

U ime grada kao nositelja tih projekta vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić izrazio je posebnu zahvalu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agenciji "Via", koja je izradila projekte energetske obnove, na brzoj i učinkovitoj realizaciji sva tri projekta, ali i djeci, njihovim roditeljima i djelatnicima vrtića na strpljenju jer su radili usporedno s radovima na objektima.

"Želja nam je dizati standarde i za djelatnike i za djecu, a u konačnici kroz uštedu energenata uštedjet će se i novac koji će se usmjeriti u dodatne vrtićke sadržaje", istaknuo je Bosančić i najavio u sljedeće dvije godine energetsku obnovu još pet vinkovačkih javnih gradskih objekata, čime će investicije u energetsku obnovu zajedno s tri već realizirana projekta obnove dječjih vrtića dostići 36 milijuna kuna.

Predstavnik Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Tomislav Ilić istaknuo je da je na temelju tog poziva za energetsku obnovu prijavljena 231 odgojno-obrazovna ustanova u Hrvatskoj te su uz pomoć Fonda svi projekti dobro pripremljeni, a očekuje se da će biti realizirano oko 80 posto jer je dio ustanova odustao zbog objektivnih razloga ili nije mogao osigurati novac za sufinanciranje projekta.

Ilić je dodao da će sva tri vinkovačka dječja vrtića uštedjeti minimalno 50 posto energije za grijanje, a emisija ugljičnog dioksida smanjit će se za 85 posto.

Direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca "Via" Mirta Štrk zahvalila je i Ministarstvu regionalnog razvoja što je projekt poduprlo s 30-ak posto novca pa je financijsko sudjelovanje grada na cjelokupnom projektu svedeno na 20 posto. Istaknula je da će se energetskom obnovom triju dječjih vrtića na godinu štedjeti oko 180.000 kuna.