Osječko-baranjska

RIJEŠITE SE OVISNOSTI!

Svaki treći Hrvat je pušač. Godišnje ih umire do 12 tisuća.

Godišnje u Hrvatskoj od bolesti koje su posljedica pušenja umre 11 do 12 tisuća ljudi. Ovu lošu naviku lako je steći, a mnogima je se teško riješiti. Stoga su danas na prvi dan korizme iz Gradske lige protiv raka pokušali pušače u Osijeku navesti da se riješe ovisnosti o cigaretama i drugim duhanskim proizvodima.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / STV

30% hrvatskog stanovništva spada u pušače. To bi značilo da svaka treća osoba starija od 18 godina redovito konzumira duhanske proizvode, a stvarna statistika je još i gora.

"Znači kad bi njima pribrojili i ove mlađe od 18 godina, svakako je taj broj puno veći i značajniji. Procjenjujemo da godišnje u Hrvatskoj 11 do 12 tisuća osoba umre od posljedica pušenja. Pri tome, u 2017. je u Hrvatskoj samo od raka pluća umrlo 3000 osoba, a na području naše županije 200 osoba", kaže specijalist javnog zdravstva doc.prim.dr.sc Senka Samadržić, dr. med.

Iako najčešća, rak pluća nije jedina bolest koja dovodi do ove statistike. U samom duhanskom dimu ima preko 7 000 kemikalija, a za 69 je znanstveno dokazano da su kancerogene. Pušenje se stoga smatra najvažnijim preventabilnim rizikom kojim se može spriječiti niz bolesti.

"Pušenje uzrokuje i ostale maligne bolesti kao što je rak debelog crijeva, rak dojke, utječe na razvoj i nastanak kardiovaskularnih bolesti i utječe na kronične bolesti dišnog sustava, na nastanak i pogoršanje kronične opstruktivne bolesti pluća, na astmu i tako dalje", ističe Samadržić.

Unatoč tome što se o rizicima ove loše navike često javno govori, mnogima je ipak preteško odviknuti se.

A ima i onih kojima je prva odluka bila i posljednja.

Apelirajući na vjernike, ali i sve ostale pušaće, danas su na prvi dan korizme na Trgu Ante Starčevića i Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku u sklopu Hrvatskog dana bez duhanskog dima, iz Gradske lige protiv raka, uz pomoć učenika Medicinske škole prolaznicima nudili jabuku u zamjenu za odbačenu cigaretu.

"Bilo je i uspješnih kontakata s našim građanima, neki su čak i na današnji dan odlučili da će prestat pušiti. Iskoristiti možda ovu korizmu, i današnju pepelnicu za, tu čvrstu odluku. Međutim bilo je i onih koji su nažalost obolili i bez obzira na to su nastavili tako sa konzumiranjem, odnosno pušenjem", rekla je profesorica u Medicinskoj školi Osijek Marijana Jaman Geleković.

Kažu kako su mlađe osobe i žene bile spremnije prihvatiti njihovu zamijenu, a liječnici s druge strane tvrde kako su mogućnosti ipak svima jednake. Po uzoru na druge zemlje, današnjim danom se nastoji potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata, kako bi uvidjeli da to nije nemoguće.