Osječko-baranjska

PARTNERSTVO ŽUPANIJE, HBOR-a I POSLOVNIH BANAKA

Poduzetnicima na raspolaganju beskamatni krediti

Malo i srednje poduzetništvo važan je pokretač gospodarskog razvoja Osječko-baranjske županije. Županija potporama i kreditnim subvencijama pomaže male i srednje poduzetnike, poduzetnike početnike i žene u poduzetništvu. Posljednji u nizu Program je kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva te poduzetnika početnika u suradnji sa HBOR-om i poslovnim bankama.

Partnerstvom Županije, HBOR-a i poslovnih banaka osigurani beskamatni krediti za poduzetnike   FOTO:OBŽ
Piše: Republika.eu / STV

Malo i srednje poduzetništvo važan je pokretač gospodarskog razvoja Osječko-baranjske županije. Županija potporama i kreditnim subvencijama pomaže male i srednje poduzetnike, poduzetnike početnike i žene u poduzetništvu. Posljednji u nizu Program je kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva te poduzetnika početnika u suradnji sa HBOR-om i poslovnim bankama. Poduzetnicima na raspolaganju beskamatni krediti

"Što se tiče samih kriterija korisnici su subjekti malog gospodarstva, obrti, trgovačka društva i ustanove koje posluju u Osječko-baranjskoj županiji i uključene su sve djelatnosti osim primarne poljoprivredne proizvodnjee i turizma. Osječko-baranjska županija je za sve projekte u proračunu subvencioniranja kamata osigurala oko tri i pol milijuna kuna i ta sredstva će se ovisno o interesu poduzetnike ukoliko budu potrebe i povećavati", ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović.

Županija je krajem prošle godine, u suradnji sa HBOR-om subvencionirala poslovne projekte poduzetnica i poduzetnika početnika s ukupnim kreditnim potencijalom do 30 milijuna kuna koliko je na raspolaganju ovim poduzetnicima.

"HBOR inače kroz tri skupine zaista ima veliku inicijativu odnosno na području cijele Hrvatske 1500 različitih projekata smo podržali kroz ta tri programa što zaista na površinu RH zaista nije mali iznos. Međutim, tu smo sada dogovorili i dodatno za sve ostale poduzetnike subvenciju od 2 posto gdje oni mogu ostvariti uz subvenciju županije sa poslovnim bankama i HBOR-om kamatu od 0 % do 2 % ovisno o krajnjem korisniku i na području na kojem ulažu", rekao je voditelj područnog ureda HBOR-a Boris Čagalj.

"Osječko-baranjska županija unazad godinu dana dvije godine ima izuzetno jaku inicijativu da li su to početnici poduzetnici koji već fukcioniraju rade, da li su to poduzetnici žene, da li su to poduzetnici mladi, za sve te kategorije imamo određene subvencije, određene potpore. U ovom trenutku ako funkconirate, radite imate svoj obrt, ili ste poduzetnici imate mogućnost podizanja kredita za nastavak ili početak svg poduzetničkog pothvata bezkmatno", ističe župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Najveći iznos koji poduzetnik početnik može dobiti je milijun i 800 tisuća kuna, a za ostale poduzetnike ograničenje je 5 milijuna kuna. Svi se prijavitelji više ne moraju javljati samo HBO-ru već to mogu učiniti i u ostalih deset banaka koje su uključene u projekt.