Vukovarsko-srijemska

NAJZNAČAJNIJA MANAIFESTACIJA TRADICIJSKE KULTURE

U Županji započelo 52. Šokačko sijelo

Malim šokačkim sijelom na kojem su u županjskoj dvorani 'Mladost' folklorno umijeće pokazali najmlađih čuvari hrvatske tradicijske baštine, u subotu je u Županji započelo 52. Šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

Šokačko sijelo u Županji   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

 U sklopu te manifestacije, koja se do 5. ožujka pod geslom "Oj Županjo, uvik si mi mila" održava u organizaciji Grada Županje i gradske Turističke zajednice, ove će se godine održati dvadesetak folklornih, kulturnih, gospodarskih i zabavnih priredbi.

Pored tradicionalnih Folkornih večeri, održat će se i Sajam Zlatne niti, Sijelo pučkih pisaca, promocija knjige "Slavonski zlatovez" Janje Juzbašić, etnografske radionice te niz drugih događanja, a građanima Županje i gostima Sijelo će pokladnim jahanjem u nedjelju najaviti i članovi brojnih konjogojskih udruga s područja Slavonije, koji će projahati ulicama toga grada.

Svečanost otvorenja 52. Šokačkog sijela održat će se u petak, 1. ožujka, a iste večeri održat će se i središnja priredba manifestacije, izbor najljepše djevojke u narodnom ruhu, "Šokački cvit 2019.".

Manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom u utorak koji prethodi katoličkom spomendanu Pepelnice ili Čiste srijede kojom započinje vrijeme korizme.

(Hina)