Vukovarsko-srijemska

PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Zovite 192 kada nađete zaostale mine i drugo oružje, ne donosite sami

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da su proteklih dana na području Vukovarsko-srijemske županije nađena minsko-eksplozivne naprave zaostale iz Domovinskog rata i upozorila građane da pronađene naprave i oružje ne uklanjaju sami, nego da pozovu policiju na broj 192.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina / Republika.eu

U produžetku ulice Vučedol u Vukovaru, 22-godišnji Vukovarac je za vrijeme šetnje desnom obalom Dunava uočio minsko-eksplozivnu napravu za koju je utvrđeno kako se radi o protupješadiskoj antimagnetnoj mini, koju je prolicijski službenik za protueksplozijsku zaštitu onesposobio na mjestu pronalaska. U Apševcima je, pak, 32-godišnjak za vrijeme uređivanja okućnice u zemlji pronašao četiri ručne bombe.

"Podsjećamo građane kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takova sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na mjesto pronalaska doći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti", apeliraju iz policije.

Uz to, policija podsjeća građane da ako još uvijek imaju oružje ili eksplozivna sredstva, mogu ih bez straha od sankcija anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Tako je, navodi policija, osoba na kućnoj adresi u Iloku koja je željela ostati anonimna dragovoljno predala policijskom službeniku za protuekspolzijsku zaštitu 400 g vojnog eksploziva TNT, dvije detonatorske kapsule DK-8 i 2 m sporogorećeg štapina, a u Strošincima dvije ručne bombe, 75 komada puščanog streljiva i četiri okvira za automatsku pušku.

"Apeliramo na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak", navode iz PU vukovarsko-srijemske.