Osječko-baranjska

''NE ŽELIMO PRIVATIZACIJU!''

Pregovori o sudbini čepinskog vrtića u tijeku, roditelji na nogama!

Ne želimo privatizaciju ovog vrtića i nećemo upisivati djecu u takav vrtić – poručili su roditelji djece koja pohađaju vrtić "Zvončić" u Čepinu. Na prosvjed su ih nagnale neslužbene informacije da ovaj vrtić čeka privatizaciju i da bi u tom statusu trebao biti od sljedeće školske godine, odnosno od 1. rujna. Podsjećamo, čepinski vrtić Zvončić sada je u sastavu ustanove Dječji vrtić Osijek no njegov rad sufinancira Općina. Prema informacijama iz Grada Osijeka, Općina ne plaća ekonomsku cijenu. Općinski načelnik Dražen Tonkovac kaže da je sufinaniranje znatno povećano.

Piše: Republika.eu / STV

Nezadovoljni smo što nitko roditelje nije ništa pitao, niti možemo dobiti konkretne informacije je li to istina ili ne. Vrtić trenutačno pohađa 180-oro djece.

- "Ništa nije potvrđeno, sve se nešto govori. Ne znam, u nekakvim crticama da bi se vrtić navodno trebalo privatizirati, da Vrtići Osijek više ne žele u Čepin, uglavnom mi ne damo naše tete, jel' tako? - Da!".

- "Nek ponude Općini Čepin i Općina će rado uzeti to i učiniti nas sve zadovoljnima i sretnima. Zašto ne bi? Nitko nije ni ponudio Općini Čepin tako da ja ne vidim zašto bi to bio problem. Općina iovako financira polovicu iznosa, pa smatram da bi to bilo idealno rješenje."

- "Puno nas neće biti u financijskoj mogućnosti, vjerojatno neće biti ista cijena i to neće biti moguće. - Gdje vidite rješenje? -Ne znam. Mislim da se ovo ne bi smjelo događati, ovo je jedini vrtić u Čepinu i mislim da ne treba privatizaciju."

- "Kako mislite da vam daju odgovori, ako su pregovori još uvijek u tijeku, a jesu u tijeku? -A zašto roditelji o tim pregovorima nisu obaviješteni. Zašto roditelji nemaju mogućnost sudjelovanja u tim pregovorima? Zašto mi roditelji nemamo pravo znati sudbinu svoje djece. O kojoj nas nitko nije obavijestio", kaže predstavnica roditelja Martina Pavić Grbić.

Za pojašnjenja smo se obratili ravnateljici ustanove Dječji vrtić Osijek, Mariji Štambuk Čabaj. Na pitanja o tome zašto se krenulo i izdvajanje čepinskog vrtića, kada će biti poznata odluka o njegovom budućem statusu i kakvi su omjeri financiranja osnivača i općine Čepin te imali općina nepodmirenih dugovanja u poslovanju vrtića, izvjestila je kako iznos koji Općina Čepin uplaćuje Dječjem vrtiću Osijek ne pokriva stvarne troškove boravka djece u vrtiću, krenulo se u pregovore s Općinom Čepin. Ovisno o rezultatima pregovora, Općina Čepin će donijeti odluku o statusu čepinskog vrtića, ukoliko isti više ne bude u sastavu Dječjeg vrtića Čepin. Pred izborom su dvije mogućnosti: povećanje sufinaniranja za rad vrtića ili pak osnivanje općinske ustanove za predškolski odgoj a Grad Općini prepusti zgradu. Ovakva općina trebala bi imati jedan siguran, općinski vrtić – kažu roditelji.

A u Čepinu na prosvjedu bio je i općinski načelnik koji na pitanje je li moguće da u budućnost ovaj vrtić postane općinski, odgovara:

"Pa ovaj vrtić u prošlosti i jest bio općinski, danas u pregovorima sa graodnačelnikom smo i išli u tom smjeru, da Grad Osijek vrati vrtić Čepinu. U 6 godina koliko sam ja načelnik, osnovali smo tvrtku koja se bavi svim komunalnim djelatnostima, nedavno smo osnovali i javnu vatrgasnu postrojbu, pa ako treba, osnovat ćemo i Centar za predškolski odgoj. Novaca ima, novac nije problem", kaže načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac.

Do ove godine, dodaje Tonkovac, iz proračuna se za sufinanciranje vrtića izdvajalo 650 tisuća kuna, ove godine milijun i 100 tisuća a sada traže 2 milijuna što smatra ucjenom. Odgovorio je na tvrdnju iz Grada Osijeka kako je problem u tome što Općina Čepin ne plaća ekonomsku cijenu.

"Vidite, pitanje je što je ekonomska cijena. Ekonomska cijena ja ne znam koliko je, mislim da je po Centru za predškolski odgoj da je 1500-1600 kuna. Ekonomska cijena kod privatnih vrtića je navodno 1150 kuna. E sad kakvih oni troškove imaju i ako oni računaju ekonomsku cijenu na bazi svih vrtića Osijeka, e to je nešto drugo onda. Ako će oni izračunati ekonomsku cijenu našeg vrtića, Općini Čepin nije problem snositi troškove."

Ako uistinu nije problem, onda je lako naslutiti u kojem će se smjeru dalje odvijati pregovori, pa bi i roditelji mogli biti mirniji. No, ostaje pitanje zgrade koja je u vlasništvu Grada Osijeka. Osim zbog osnivanja vlastite ustanove za predoškolski odgoj, Općina i grad konačan dogovor moraju postići uskoro i zbog neophodne obnove zgrade.