Osječko-baranjska

SKANDALIMA NEMA KRAJA

''Vrkićev'' gradski sustav ''na aparatima'', ali to ih ne sprječava da ponovo zapošljavaju. Ana Boras, novopečena supruga direktora Slobodne Zone Osijek, zaposlena u ''Medićevoj'' Tržnici d.o.o.!

Zajednički nazivnik iznenadnim udarima po džepovima Osječana svim sugrađanima s kojima smo razgovarali je – ''gradski financijski sustav na aparatima je, i hitno treba namaknuti sredstva kako bi ga se pokušalo oživjeti''! I dok bi poskupljenja pravdana potencijalnim investicijama (o kojima na žalost Osječani mogu samo sanjati), ili pak eventualnim uštedama i stabilizaciji sustava građani možda mogli i ''provariti'', u isto to vrijeme „ispod žita“ u Gradskom sustavu događaju se nova zapošljavanja!

Fotomontaža   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / D.K.

Da situacija u gradskom sustavu Osijeka, i samoj gradskoj blagajni nije zavidna, više i nije neka tajna. Svjedoči tomu i nekoliko posljednjih, usuđujemo se reći skandaloznih situacija kojima je aktualna gradska uprava ''počastila'' svoje sugrađane. Od pokušaja "spašavanja" GPP-a financijskom injekcijom dobivenom "nasilnim" uvođenjem godišnjih karata GPP-a (takozvanih "Butri") svim zaposlenicima u gradskom sustavu i gradskim tvrtkama, do povećanja cijena odvoza komunalnog otpada, poskupljenja komunalne naknade za vrtoglavih 25 posto, pa sve do siječanjskog skandala i neugodnosti za građane, u režiji Zavoda za stanovanje i gradske uprave, kada je na adrese više od tisuću građana koji od grada otkupljuju stanove spomenutog Zavoda stigle opomene pred tužbu s prijetnjom oduzimanja nekretnine zbog navodnih dugovanja i neplaćenih računa prema gradu. Na kraju se ispostavilo da je dobar dio tih opomena pogrešan, a iznosi navedenih dugovanja netočni, što je izazvalo veliki revolt građana, pa su, kao i u slučaju Unikoma, ljuti i bijesni okupirali i šaltere ove gradske tvrtke.

Zajednički nazivnik iznenadnim udarima po džepovima Osječana svim sugrađanima s kojima smo razgovarali je – "gradski financijski sustav na aparatima je, i hitno treba namaknuti sredstva kako bi ga se pokušalo oživjeti"!

I dok bi poskupljenja pravdana potencijalnim investicijama (o kojima na žalost Osječani mogu samo sanjati), ili pak eventualnim uštedama i stabilizaciji sustava građani možda mogli i "provariti", u isto to vrijeme "ispod žita" u Gradskom sustavu događaju se nova zapošljavanja!

Jedno takvo dogodilo se u Tržinici d.o.o., gdje je, prema riječima dva neovisna izvora s kojima smo razgovarali zaposlena Ana Boras, novopečena supruga Davora Borasa (aktualnog direktora Slobodne zone Osijek i prijatelja direktora Tržnice Igora Medića, op.a.). Kako nam govore naši izvori, Boras je zaposlena na radno mjesto sa srednjom stručnom spremom.

Vratimo se na trenutak u bližu prošlost. Nije ovo prvi puta da se zapošljavanje u ovoj tvrki provlači kroz medije. Upravo se naš portal prvi usudio pisati o tome kako je i na koji način direktor Medić imenovan na funkciju.

PROČITAJTE: Direktorska fotelja Igoru Mediću obećana je još koncem lipnja ove godine, a i Medićeva supruga je zaposlena u Tržnici!

Klupko se, podsjećamo, počelo odmotavati nakon  jednog teksta u Glasu Slavonije, prema kojemu su, iako su natječaji tada tek bili u tijeku, osobe koje će biti izabrane na čelne funkcije gradskih tvrtki, Ukopa, Tržnica, BIOS-a i Športskih objekata već bile poznate.

Smatrajući kako se iza svega krije nešto puno veće, naš je portal pokušao doznati više od onoga što je "Glas Slavonije" najavio s uskličnikom i upitnikom. Ono što smo tada saznali, šokiralo je javnost!

Iako je, podsjećamo, gradonačelnik Vrkić na jednoj sjednici Gradskog vijeća rekao kako će neovisna agencija odabrati tri najbolja kandidata za koje se pretpostavlja da mogu raditi posao u skladu s predizbornim obećanjima, ono što smo uspjeli doznati o mogućem izboru kandidata za upražnjeno mjesto direktora Tržnice, neupitno nas je dovelo do zaključka kako je ta priča bila ipak samo paravan za sve zakulisne igre i igrice koje su se vodile iza zavjese.

Iz izvora u HDSSB-u informirani smo tada kako je mjesto direktora Tržnice po koalicijskom sporazumu između bivšeg predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina i koalicije SDP-HNS prije Vulinove ostavke, mjesto direktora tržnice rezervirano za "njegove" istomišljenike. Jedina dilema koja je bila tada otvorena je nepoznanica hoće li na upražnjeno mjesto direktora tržnice sjesti Darijan Rudan, ili Igor Medić, i to s obzirom kako je Vulin Medića nastojao uhljebiti u gradsku upravu na jedno od pročelničkih mjesta, a Rudana u Tržnicu. Podjela fotelja neprincipijelne koalicije koju su Vulin i Šatvar sklopili sa gradonačelnikom Vrkićem i SDP-HNS koalicijom bila je napisana u i pismenom sporazumu, ali je Vulin prilikom bijega iz HDSSB-a taj dokument otuđio i ne postoji u stranačkoj arhivi HDSSB-a, pisala je Republika još u rujnu 2017. godine.

Da je to otkriće Republike bilo potpuno istinito, svjedoči i činjenica kako apsolutno nitko od aktera o kojima smo pisali na taj tekst nije osjetio potrebu reagirati.

No vratimo se u 2019. godinu i najnoviji slučaj zapošljavanja. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, i u dobroj vjeri, želeći dobiti informacije iz prve ruke, kontaktirali smo upravo spomenutu tvrtku, sa molbom na nam potvrde ili demantiraju informacije kojima raspolažemo, kako bismo o svemu mogli točno informirati čitatelje.

Zanimalo nas je, vjerujući kako se možda radi o doista potrebnom i nužnom zapošljavanju, od kada je gospođa Boras zaposlena u Tržnici d.o.o., na kojem radnom mjestu, na temelju kojeg natječaja te što je po zanimanju?

No, u odgovoru kojeg smo dobili iz tvrtke Tržnica d.o.o., kojeg potpisuje službenik za informiranje Gordana Medić (supruga direktora Tržnice d.o.o. Igora Medića op.a.), naš su upit, kako kažu "proslijedili Službeniku za zaštitu osobnih podataka Društva radi provjere s nadležnom Agencijom za zaštitu osobnih podataka, kako bi doznali spadaju li podatci koje smo zatražili u kategoriju osobnih podataka za čije korištenje i obradu je potrebno prethodno provesti test razmjernosti i javnog interesa".

Od tada je prošlo već tjedan dana, odgovor nismo dobili. Kada (i ako) ga dobijemo, naš će ga portal i objaviti.

Građanima tek preostaje nadati se kako sljedeći udar po džepu, do kojega će gotovo sigurno doći i to kako bi se netko nečiji negdje mogao zaposliti, neće biti bolan.