Crna kronika

HRVATSKO PRA(KRI)VOSUĐE (II)

Vrhovni sud RH i dalje ne rješava žalbu DORH-a na nepravomoćnu oslobađajuću presudu Šišljagiću i Marolinu zbog korupcije, koja je donesena nadglasavanjem!

Suđenje bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću pred Županijskim sudom u Osijeku zbog korupcije u prvoj polovini 2016. godine godine, pretvorilo se u jednu od gorih epizoda našeg pravosuđa.

Ilustracija
Piše: Republika.eu / I.F.

Podsjetimo, osuđen je zviždač koji je cijelu stvar prijavio USKOK-u, a bivši župan i njegov bliski suradnik Martin Marolin su nepravomoćnom prvostupanjskom presudom oslobođeni. Bio je to sudski presedan, koji se do tada nije dogodio ne samo u pravosuđu Republike Hrvatske, već i daleko šire.

Nepravomoćna oslobađajuća presuda Šišljagiću i bivšem pročelniku Agencije za razvoj Martinu Marolinu još svibnja 2016. godine odjeknula je poput bombe. Iz nje se isčitavala jasna poruka zviždačima da se ne isplati prijavljivati kaznena djela, jer je zviždač Zlatko Maksimović osuđen za nešto što sudac Barkić u obrazloženju oslobađajuće presude dvojcu Šišljagiću i Marolinu tvrdio kako se nije uopće dogodilo.

Prema našim izvorima sa Županijskog suda u Osijeku u tročlanom sudskom vijeću kojim je predsjedavao sudac Krunoslav Barkić, nepravomoćna oslobađajuća prvostupanjska presuda donesena je nadglasavanjem, uz izdvojeno mišljenje županijskog suca Ante Budića, o čemu smo već detaljno pisali.

Dok je DORH očekivao osuđujuću presudu za optužene, sudac Županijskog suda u Osijeku Krunoslav Barkić tom je priliko nepravomoćno oslobodio Šišljagića i Marolina sumnji navedenih u optužnici Uskoka da su zloupotrijebili položaj i ovlasti, te oštetili županijski proračun za najmanje 122 tisuće kuna.

"Zli jezici" pravosudne struke u sudskom kafiću su još su istog dana na sav glas komentirali Barkićevu prvostupanjsku oslobađajuću presudu županijskom dvojcu na način kako ta presuda neće stići ni do Čepina, te da će ju Vrhovni sud ukinuti i vratiti na ponovno suđenje.“ No, iako je od tada prošlo više od dvije godine, to se do današnjeg dana još nije dogodilo.

Šišljagić je u međuvremenu izgubio lokalne izbore, vratio se na rad u KBC Osijek, u početku potpuno nestao sa medijske političke scene, da bi na koncu pokušao osnovati političku stranku, što je, barem za sada, završilo podizanjem kaznene prijave protiv njega od strane Branimira Glavaša, i to zbog navodnog lažiranja broja članova stranke nazočnih na osnivačkoj skupštini. U tijeku su izvidi policije, i to temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva.

Kako su iz PU osječko-baranjske odgovorili na naš upit, "nakon provođenja svih naloženih radnji, ova policijska uprava će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo." Hoće li i ova afera dobiti pravosudni epilog, mogli bismo tako doznati vrlo brzo.

PROČITAJTE: Ministarstvo uprave prekinulo upis Šišljagićeve stranke u Registar političkih stranaka!

Zbog neuobičajeno dugog vremena i nerješavanja relativno jednostavnog predmeta, poslali smo još 2017. godine Vrhovnom sudu RH pismeni upit sa pitanjem u kojoj je fazi rješavanje uložene žalbe DORH-a na oslobađajuću prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku u predmetu optuženih Vladimira Šišljagića i Martina Marolina?

Na odgovor Vrhovnog suda RH čekali smo nekoliko dana, ali nam je iz Ureda predsjednika u njemu samo šturo odgovoreno: "Poštovani, u vezi Vašeg traženja iz dopisa od 14. prosinca 2017. želimo Vas izvijestiti da se predmet u kojem su opt. Vladimir Šišljagić i opt. Martin Marolin nalazi u radu i još nije riješen. S poštovanje, tajnik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Vihor Kušpilić."

Pričekali smo više od godinu dana, a spomenuti predmet i dalje stoji "u ladici". Stoga smo Vrhovnom sudu ponovili upit. Odgovor, sličan:

"Predmet o kojem tražite podatke nosi poslovni broj I Kž-Us-133/16 i nalazi se u radu kod ovog suda od 28. 10. 2016. Odluka još nije donesena."

Podsjećamo, optužnica je Šišljagića i Marolina teretila da su bespovratna županijska sredstva namijenjena poticanju malog i srednjeg poduzetništva dodjeljivali osobama od povjerenja te od njih tražili da 80 posto novca predaju Šišljagiću i Marolinu. Jedini tko je u tom sudskom postupku proglašen krivim i presuđen uvjetnom kaznom zatvora jest poznati osječki liječnik Zlatko Maksimović, koji je cijeli slučaj prijavio Uskoku.

I.F.