Crna kronika

PROTIV SEDAM OSOBA

USKOK podigao optužnicu za paljenje vikendice bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog!

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana koje se tereti da su podmetnule požar u vikendici bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postirama na Braču u travnju 2017. godine.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

Kako se navodi u priopćenju USKOK-a, optužnica je podignuta  zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

PROČITAJTEU velikoj akciji policije i USKOK-a uhićen čelnik takozvane ''Čepinske skupine''!

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od siječnja 2017. godine do svibnja 2018. godine, na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., III. okr., IV. okr. i najmanje još jednog NN počinitelja radi zapaljenja vikend kuće u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču. 

U cilju realizacije navedenog plana, I. okr. je s II. okr. dogovorio da zajedno s najmanje još jednim NN počiniteljem izvrše zapaljenje predmetne vikend kuće, te da III. okr. otputuje s II. okr. na otok Brač i bude s njim cijelo vrijeme tijekom izvršenja planiranog kaznenog djela kako bi se na taj način II. okr., nakon izvršenja planiranog kaznenog djela, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s otoka Brača, a da IV. okr. bude osoba putem koje će se I. okr. izvijestiti o izvršenju planiranog kaznenog djela. 

Sukladno dogovoru, drugookrivljenik i najmanje još jedan NN počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. izvršili zapaljenje vikend kuće Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu od preko 200.000,00 kuna. 

PROČITAJTEOsumnjičenicima za palež kuće Radovana Ortyinskog određen istražni zatvor

S obzirom da je prilikom izvršenja kaznenog djela došlo do eksplozije i požara kojom prilikom je II. okr. zadobio teške tjelesne ozljede u vidu opeklina, u cilju evakuiranja teško ozlijeđenog II. okr. s otoka Brača i njegovog daljnjeg prebacivanja s područja Hrvatske na područje Bosne i Hercegovine te organizacije njegovog skrivanja, boravka i liječenja na području Bosne i Hercegovine, I. okr. je u zajedničko djelovanje povezao V. okr., VI. okr. i VII. okr. koji su, sukladno dobivenim zadacima, zajedno s III. okr. i IV. okr. sudjelovali u evakuiranju i skrivanju II. okr., kao i u financiranju njegovog liječenja i skrivanja u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

U optužnici se na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku predlaže produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika, drugookrivljenika, trećeokrivljenice i četvrtookrivljenika, zaključuje USKOK u svom priopćenju.