Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Građani grada Osijeka svjedoče potonuću ne samo grada nego i demokracije

"Građani grada Osijeka svjedoče potonuću ne samo grada nego i demokracije kao potisnute vrijednosti sviju političkih, kulturnih, znanstvenih i poslovnih odnosa. Gledajte! Mnogi od nas, u gradu Osijeku, susreli smo se s „nasiljem“ uslužnih gradskih i d.o.o. tvrtki. Radite, niste kod kuće u prijepodnevnim satima, a u poštanskim sandučićima zatičete 'Obavijest'? Nije problem u toj 'Obavijesti'. Problem je u njezinom tekstu u kojem prepoznajete svu bahatost i beskrupuloznost bahatih gradskih uslužnih monopolista. Nevjerojatnim tekstom u 'Obavijesti' upućuje se poruka da bi se trebali plašiti ukoliko ne koristite njihovu uslugu", navodi među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Američka nevladina organizacija Freedom House koja se bavi istraživanjem i zalaganjem za demokraciju, slobodu i ljudska prava objavila je svoju godišnju rang-listu. A kolumnistica New York Timesa u članku "Latvija iznad nas, Hrvatska ispod" žali se kako je SAD sada u rangu Hrvatske po pitanju političkih i građanskih sloboda. Vjerujete li tim istraživanjima? Ili, vjerujete li drugim istraživanjima koja ukazuju da je stanje demokracije u nas negdje blizu Mongolije? Znate što? 

Držim, građani grada Osijeka svjedoče potonuću ne samo grada nego i demokracije kao potisnute vrijednosti sviju političkih, kulturnih, znanstvenih i poslovnih odnosa. Gledajte!  Mnogi od nas, u gradu Osijeku, susreli smo se s „nasiljem“ uslužnih gradskih i d.o.o. tvrtki. Radite, niste kod kuće u prijepodnevnim satima, a u poštanskim sandučićima zatičete 'Obavijest'? Nije problem u toj 'Obavijesti'. Problem je u njezinom tekstu u kojem prepoznajete svu bahatost i beskrupuloznost bahatih gradskih uslužnih monopolista. Nevjerojatnim tekstom u 'Obavijesti' upućuje se poruka da bi se trebali plašiti ukoliko ne koristite njihovu uslugu. Upozoravaju: "da se u najkraćem roku deset radnih dana javite kako Vas ne bi evidentirali kao odbijača usluga". 

Primijetite riječ 'odbijača'? Moj Bože! Jesu li ti koji nude usluge svjesni na koji način sugeriraju korisniku da su oni sila i da imaju moć oduzeti pravo građaninu da sam odredi kada će i kome platiti potrebnu uslugu. Ta je tvrtka poslala ljude na teren s malim uređajem da ispitaju valjanost plinskih uređaja i dimnjaka. 

Njihov djelatnik šeta i uzima 'danak' od svakog domaćinstva bez rada i rezultata rada, samo šetnjom s nekakvim mobilnim uređajem. Nevjerojatno je koliko su građani uplašeni s tim uniformiranim likovima koji su izabrali uvjetovati disciplinu življenja građanima. Odora im crna, vođeni profitom, šetnjom od kuće do kuće, bez rada, posežu za prijetnjom sve dok građani to dopuštaju. Za nepunih dvije minute ispitivanja valjanosti plinske peći uzimaju 150 kn i više? Cijela njihova poslovna politika bazirana je na siromašnom životu i ponašanju građana. Uzmi, samo uzmi!? Otmi! Sprovode nasilje na taj način da su si uzeli pravo prijetiti. U posvemašnjem siromaštvu oni prijete jer žele 'disciplinirati kralježnicu' građanima. Oni prijete i veselo motre kako je ta kralježnica sve pognutija, sve šutljivija i siromašnija. Prijete riječima. Koriste riječ sile i nasilja od posljedica ukoliko se ta građanska kralježnica ne savije dostatno da se te nasilnike sluša i čeka kada njima odgovara da uslugu naplate bez rada, šetnjom!? Ta riječ koja nudi silu i nasilje je 'odbijač'? Je li je ta, u poštanskom sandučiću, ostavljena 'Obavijest' privilegija slobode ili je njezina poruka obavijest o represiji i nasilju? Prosječni građanin koji pročita tu 'Obavijest' povući će se i kroz misli će mu prolaziti pitanje je li je riječ o komunizmu i/ili fašizmu kao nekom ostatku totalitarne politike? Zapravo ne radi se niti o jednom totalitarnom sustavu. Radi se o neoliberalnoj demokraciji. Toliko nasilja na svakom koraku, toliko različitih prijetnji građanima sve misli građana usmjeravaju na bivše sustave, a nikako ne primjećuju tko im 'čizmom lice gazi'. Od te prijetnje koristi nema građanin. Tu korist 'neoliberalno' uzima i ima tvrtka koja bi trebala biti uslužna, a ne nasilna. Tim više što je njihov posao samo 'šetati' i ubirati novac od građana, a eventualne kvarove građanin mora otkloniti angažiranjem drugih. 

Tako su monopolistički građanina zavrtili u krug, e' da bi on bespogovorno plaćao tobožnje usluge bez obzira je li postoji kvar ili ne? Sjajno razrađen posao uzimanja novca od građana, a ukoliko građanin nije kod kuće u prijepodnevnim satima i ne javi se pozorno kada 'šetač' može doći, tada je svrstan u tzv. 'odbijača usluge'. Kada ga ti nesretnici uvrste u tu skupinu 'odbijača usluge' tada mu nasilno prijeti izbacivanje iz kruga drugih usluga što će ga ostaviti npr. bez mogućnosti da njegovo domaćinstvo funkcionira. E', ukoliko se radi o neoliberalno logici to ne znači da se građanin treba plašiti ulične logike ubiranja novca zbog profita bez praktičnog rada 'svirača'. Osjećate li što se sve mora mijenjati u gradu Osijeku? 

Taj sve prisutni 'model nasilja kao osnovica za stjecanje profita' prisutan je i u gradskim trgovačkim društvima. Zato ne treba čuditi da se građani u sve višem broju iseljavaju iz Osijeka i zbog neoliberalnog nasilja uslužnih tvrtki. Uostalom, u Osijeku se razvidno pokazuje stanje grada i paradigmatski se može reći: "U gradu nikada više praznih kuća i stanova i u njima nikada manje obitelji". 

Karakteristika te politike nasilja kao osnovice za politiku profita je napuštanje manjih gradova i razvijanje jednog središnjeg grada u zemlji. U nas je to Zagreb. Svi drugi gradovi se prazne, gradske službe su prepunjene 'uhljebima' što žive parazitski i na leđima siromašnih građana, a središnji grad raste. Samo, zaboravila je ta politička mediokritetska bulumenta da Zagreb ne može postati metropola iz jednog jednostavnog razloga, a taj je opseg njegovog širenja koji je zemljovidno i ekologijski determiniran. I, da, svakoj svjetskoj metropoli imanentni su 'beskućnici' ali ne i Zagrebu. Zapravo, uličnom šetnjom Zagrebom predsjednica je na opće zadovoljstvo gradonačelnika primijetila da na ulicama grada nema beskućnika? Kakav je to grad bez 'duše beskućnika'? 

Pustimo moj cinizam i primijetimo da se predsjednica kreće ulicama grada Zagreba i primjećuje sadržaj života u njemu. Nikako da šetanjem primijeti da se iz drugih hrvatskih gradova ljudi iseljavaju samo u dva smjera, u Zagreb i inozemstvo. Ta neoliberalna politika kroatocentričnosti i zadivljenosti funkcioniranjem jedinog velikog grada u državi trebala bi biti zamijenjena politikom kroatodisperzičnosti. Da, kroatodisperzičnosti!  Da, življenjem Hrvatske u njezinim većim i manjim gradovima i selima. Upravo se sva hrvatska politička pustoš i gospodarstvena, urbana i demografska urušavanja razvidno pokazuju u svojoj nepodnošljivoj socijalno-ekonomijskoj strukturi stanovništva manjih i većih gradova i mnoštva napuštenih sela. E', ta realistične slika zemlje nije u percepciji predsjednice jer se ona niti na zagrebačkim ulicama ne susreće s bijedom i siromaštvom. Znate zašto? Zato što kad god predsjednicu 'provozaju' po zemlji i političko-teritorijalnim jedinicama, zapravo spuštaju njezin rad s 'Olimpa/Pantovšćaka'. Iz te visine se čak niti Zagreb ne vidi jer predsjednica 'sjedi' na oblacima. Koga briga za bespuća hrvatske stvarnosti? Sve mi se čini da se građanima ograničava sloboda i da su sve više pritisnuti državom u kojoj se ne može prepoznati vladavina prava. 

Dakle, neoliberalnom politikom i eufemizmima prikriva se bahatost vlastodržaca ali i nesposobnost građana da se suprotstave toj političkoj bulumenti koja je zaustavila svaki oblik demokratskog sadržaja u demokratskom društvu. Kontraidikacija je zaključivanje da je neoliberalizam sam po sebi totalitaran. Svako se ne submisivno razmišljanje odmah medijski razapinje kao neprihvatljivo, a nameće se orkestrirani način klečanja nacije pred vlastodršcima, ma i kada se radi protiv njezinih interesa. Ograničiti slobodu naciji znači nazadovati, a nazadovanje dovodi do sukoba u institucijama koje se sve više urušavaju i ne štite prava građana. Ta zagušenost i urušavanje institucija nastalo je kao posljedica smušenosti njihovih zaposlenika koji nisu u stanju razumjeti, a nekmoli zaštititi građane korisnike javnih usluga od monopola društava koje njima usluge pružaju. Taj mediokritetski sustav upravo je zato i smješten u institucije, tako da se tamo ne razumije nacija što neprekidno teži slobodi. Ta težnja za slobodom budi agresivnost prema državnim institucijama jer su vlastodršci mediokritetskim gušenjem demokratičnosti, pravednosti i djelotvornosti paralizirali pravosuđe i naciji ograničili slobodu.

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.