Republika TV

ŠTO O TOME KAŽU OSJEČANI?

S prvim travnjem novi udar na džepove hrvatskih građana

Od prvog travnja poskupljuje plin, i to u prosjeku za 6,9 posto. Prema tumačenju Vlade, to će prosječnoj hrvatskoj obitelji značiti 20 kuna veći račun. Kažu i kako će to biti jedino poskupljenje plina do ožujka 2020., te su se još jednom pohvalili osjetno većim standardom i smanjivanjem poreza, tako da poskupljenje plina, kako kažu, neće biti udar na hrvatski džep. No, što o tome misle građani Osijeka?

Piše: Republika.eu / STV

S prvim travnjem dolazi i poskupljenje plina. Nažalost, nije prvoaprilska šala, već stvarnost. Iz Vlade kažu kako će to značiti 20-ak kuna veći račun, no regulatorna agencija tek će objaviti tarife. Sigurno je samo jedno, a to je kako će poskupljenja biti.

- "Poskupljenje kao poskupljenje. Opet sve na istom. Ljudi su očajni, ništa se ne mijenja, stalno sve poskupljuje. Obećanje, ludo radovanje da neće poskupiti."

- "Pa ja mislim da tu nije kraj. Nešto se priča da je to kratkoročno, kratkoročnije poskupljenje, a od 2020. da bi još išlo to poskupljenje. Ja sam u toj shemi i izuzetno puno plaćam grijanje. 1000 do 1200 kuna na pedeset četvornih kvadrata, a kubika ne znam. Dakle, nisam za to, a ako se već mora da to bude minimalno i ograničeno."

- "Nemam što komentirati. Što možemo očekivati? Samo povećanje, povećanje, povećanje. Kako je društvo, takvi smo i mi. Ne možemo ništa očekivati."

U Vladi pak kažu, kako treba imati na umu da je poreznim izmjenama i smanjenjem poreza na dodanu vrijednost na određene segmente hrane, ovo povećanje cijena i negativan utjecaj na standard kućanstava koje koriste plin – manji od pozitivnih učinaka do kojih je došlo zbog smanjena cijena hrane i povećanja prosječnih plaća. Dakle, prevedeno na narodski – bolje vam je nego što vam je bilo.

- "Istina je da Vlada laže. Laže, laže i laže narod. Ali narod nije glup. Narod zna koliko je 1 i 1, da je dva. A oni neku višu matematiku. Bit će da su oni pametniji od naroda."

- "Ja sam umirovljenik. Nemam minimalnu mirovinu. Normalnu, ali to nije normalno za visoku stručnu spremu koja je odradila puni radni staž i jako sam nezadovoljna."

"A nemojmo to. To ostavimo za malu djecu pričat. Neće ni zaspat, i oni će biti nervozni kad to čuju."

- "Svi ovi PDV-i koji su spušteni, na svježu hranu, na mlijeko, na pelenice, na ubrusiće i tako dalje. To su poskupljenja u komunalnoj naknadi, u struji, u plinu i drugim poskupljenjima anulirali sve. Od benzine do hrane. Naročito voća i povrća."

- "Uvijek nešto nađu da nas utješe na jedan duhovit način. A evo, i mi to rado prihvaćamo. I nikom ništa. Uvijamo ramena, plaćaš plin, račun za plin, a mrzneš se. A u biti se znojiš, i to je to, naša stvarnost i realnost."

I zaista, nakon novih poskupljenja pitanje je samo koliko će hrvatskih građana reći za našu stvarnost i realnost kako je to to, i nekom novom autobusnom ili zračnom linijom Lijepu našu zamijeniti nekom manje lijepom, ali uređenijom zemljom.