Razno

STRUKA OPREMA

Oboljelima od multiple skleroze kanabis olakšava simptome

Slučaj Huanita Luksetića koji je zbog sadnje kanabisa za vlastitu upotrebu osuđen na dvije godine zatvora, digao je Hrvatsku na noge. Osuda je potaknula i druge oboljele da istupe u javnosti. Oboljeli poručuju da im upotreba kanabisa olakšava simptome bolesti. Razgovarali smo s Dijanom koja boluje od multiple skleroze, a istražili smo i stav struke na tu temu. Prilog je pripremila Petra Martinović.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Cijela Hrvatska upoznata je sa slučajem Huanita koji boluje od multiple skleroze, bolesti za koju ne postoji lijek. Oboljeli tvrde da im kanabis pomaže u svakodnevnom suočavanju s teškom bolešću. Specijalist neurologije na zagrebačkom KBC-u doktor Ivan Adamec potvrdio je za Media servis da kanabis ublažava simptome, no upozorava da ne postoje dokazi o liječenju.

"Kanabis je pokazao korist u liječenju određenih simptoma multiple skleroze, prvenstveno u liječenju boli i spastičnosti, to znači bolnih grčeva mišića. Pokazao se kao koristan dodatak već postoječoj terapiji. Međutim nemamo dokaza da medicinski kanabis utječe na sam razvoj i prognozu bolesti, tako da ga ne možemo preporučiti kao lijek za liječenje samog uzroka bolesti, više za liječenje posljedica bolesti", rekao je Adamec. Korištenje kanabisa nije legalno za rekreativne svrhe. Međutim, upotreba pripravaka od medicinskog kanabisa je dozvoljena u slučaju nekih bolesti. Među njima je i multipla skleroza, stoga liječnici i u slučaju te bolesti teško propisuju liječenje kanabisom, nastavlja naš sugovornik.

"Mislim, svakako, ako netko ima takve simptome koji zahtijevaju dodatnu terapiju da se javi svom neurologu da se onda prodiskutira o mogućnostima liječenja. Znamo da imamo dostaširoku paletu lijekova za liječenje boli i spastičnosti, vrijedi isprobati sve mogućnosti. To je terapija koja se treba pažljivo titrirati da se dobije dobar odgovor na nju. Tako da onda se mora u suradnji sa svojim neurologom se onda može i uspješno tretirati."Razgovarali smo s Dianom Stjepanović koja boluje od progresivnog tipa multiple skleroze, pa koristi kanabis kako bi olakšala simptome te bolesti. Za Media servis otkriva zašto se odlučila koristiti ulje kanabisa.

"Imala sam užasne grčeve i onda sam to uzimala po noći, odnosno još uvijek to uzimam po noći. Radi tih grčeva i spazama odnosno ukočenosti i to je bilo jedino sredstvo s kojim ja mogu spavati", ispričala je Diana Stjepanović.

Cijena medicinskog kanabisa u ljekarnama većini korisnika nije bila prihvatljiva, budući da se isti pripravak mogao kupiti puno povoljnije na crnom tržištu. Tada nastaje dodatan problem za oboljele, jer se svi pripravci kanabisa koje je naručio Imunološki zavod povlače iz ljekarne, budući da nije postojao dovoljan interes oboljelih.

"Tzv. Bijeli recept tražio se relativno rijetko s obzirom da je to vrlo visoka cijena. Pacijenti su morali sami plaćati cijenu tih pripravaka. Tako da su upiti bili rijetki, mislim da je taj financijski faktor imao veliku ulogu u potražnji lijeka", objašnjava Adamec. No, osim cijenom, oboljeli nisu bili zadovoljni ni kvalitetom, nastavlja Dijana, oboljela od multiple. 

"To je toliko bilo slabašno da to nikakvog efekta nije imalo. Negdje je neto komentirao da je to ulje za salatu, potrebne su jače doze. Prema tome ovo je bilo bez veze, znači koštalo bi me to oko 4000 tisuće kuna i više mjesečno. Tko to može sebi priuštiti?"I Dijana i doktor Adamec, sugovornici iz našeg priloga, imaju poruku iz svog aspekta o korištenju kanabisa. 

"Moja poruka je da je ovo već pokrenuto i to se neće zaustaviti. Prema tome na državi je da to što se pokrenulo ne pokreće do ne znam i ja do kada nego odmah jer je to trebalo jučer", istaknula je Stjepanović.

"Moramo se kao liječnici držati okvira liječenja koje se temelji na dokazima. Mislim, da se možda previše nade polaže u medicinski kanabis kao nekakav lijek koji bi izliječio multiplu sklerozu ili promijenio tijek bolesti. Zasada nemamo podatke da bi to stvarno bila istina. Prvenstveno, medicinski kanabis moramo promatrati u okviru simptomatskog liječenja", zaključuje Adamec.

Slučaj Huanito je ponovno aktualizirao ovu temu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je najavila njegovo pomilovanje, a mnogi oboljeli traže dekriminalizaciju korištenja kanabisa. Na potezu je struka, ali i politika, inače ćemo ovakvih slučajeva u budućnosti imati puno više nego do sada.