Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Unikom nije digao cijene, građani Osijeka sve su si umislili!

I na Gradskom vijeću proteklog tjedna prošlo je poskupljenje komunalne naknade za Osječane i to u prosjeku od 15 do 20 posto, a pričalo se i još jednom poskupljenju i to odvoza smeća.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

No, direktor Unikoma to je demantirao. Mi bi možda direktoru i povjerovali, jer ovaj narod istreniran je da slijepo vjeruje onima na vlasti i za govornicama, ali ne vjeruju im računi. Kao što smo već nekoliko puta i pisali, račun za primjerice dvočlanu obitelj koji je iznosio 32 sada iznosi 50 kuna. Uz to, odvoz otpada s dva puta tjedno smanjen je na 2 puta mjesečno. Pa, ako to nije poskupljenje onda stvarno mi ne znamo definiciju poskupljenja. No, Vić nam je i to objasnio.

"Cjenik koji smo mi donijeli za 50 posto naših korisnika omogućuje da im cijena bude ne ista, nego i niža, ako smanje miješani komunalni otpad. To nije nekakva teorija, to je jedna praksa", rekao je direktor Unikoma Davor Vić.

Nije samo objasnio kako to možemo smanjiti otpad, jer već odvajamo papir, posebno plastiku i ostali otpad. Ah da, kako bi nam cijena miješanog otpada bila manja, trebamo pokupiti besplatne smeđe vreće i u njih odlagati biootpad. To bi mi preveli sa onom: "iz šupljeg u prazno" jer, kada bismo to i radili bilo bi logično da se otpad odvozi bar jednom tjedno. Jer ako smo do sada imali toliko otpada, što se to dogodilo da ga više ne bi imali? Trebamo li svatko u svom dvorištu organizirati malu spalionicu otpada i u njoj paliti ono smeće što je Unikomu previše?

Al' eto, i da uspijemo i imamo smeća samo za odvoz dva puta mjesečno, opet će nam cijena na spomenutom primjeru biti 50, a ne dosadašnjih 30 kuna. Ali ponovit ćemo: za direktora Unikoma to nije poskupljenje.

A kad smo već kod Unikoma i njihovog poslovanja podsjećamo da su prije neka dva mjeseca nepotpisani djelatnici Unikoma poslali pismo u kojem ukazuju na niz nepravilnosti u ovoj gradskoj tvrtki. Pa su sa STV-a gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića, predsjednika Gradskog vijeća Željka Požegu i direktora Unikoma Davora Vića pitali da im odgovore na optužbe na pismo, ali to se do dana današnjeg nije dogodilo.

Ali kada su se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama i uputili službeni zahtjev dobili su bar dio odgovora i to onaj koji se odnosi na broj zaposlenika u Unikomu i na kojim radnim mjestima. U odgovoru stoji kako je u lipnju 2017. godine Unikom imao 347 zaposlenika, a trenutačno ih je 335. No, na pitanje o spornom zapošljavanju i zastrašivanju djelatnika nisu dobili odgovor.

Što se tiče radnih mjesta previše je sve nabrajati, pa ćemo izdvojiti da o odvozu otpada u našem gradu skrbi 69 djelatnika Unikoma, o javnoj higijeni brine 52, a u sklopu radne jedinice Zelenilo zaposleno je 9 vrtlara i pomoćnih vrtlara te 11 radnika na održavanju zelenih površina. O prometnicama brine oko 40 djelatnika Unikoma.

A ima Unikom i ukupno 21 vratara i jednog voditelja vratarske službe, 8 knjigovođa, 6 rukovoditelja, direktora, pomoćnika direktora za komunalne djelatnosti, pomoćnika direktora za gospodarenje otpadom, 11 referenata, 10 voditelja, 9 poslovođa, a eto primjerice u ZOO vrtu nema niti jednog veterinara niti veterinarskog tehničara.

No, nedavno je Unikom skoro ostao bez još jednog radnika. Naime, Unikom je odlučio dati izvanredni otkaz glavnom sindikalnom povjereniku sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Podružnice Unikom d.o.o., a nakon što je u javnost poslao nekoliko kritičkih pisama. Na sreću skužili su da to i ne ide tako lako, pa su, nakon što je reagirao sindikat ipak odustali od izvanrednog otkaza.

I vratimo se još malo na poskupljenje komunalne naknade od 15 do 20 posto, a zahvaljujući kojoj će grad dobiti dodatnih oko 18 milijuna kuna. I podsjetimo komunalna naknada je prihod proračuna jedinice lokalne samouprave. Iz sredstava komunalne naknade financira se obavljanje sljedećih komunalnih djelatnosti: odvodnja atmosferskih voda, održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina,održavanje javnih površina,održavanje nerazvrstanih cesta,održavanje groblja i krematorija i javna rasvjeta.

Stoga se nadamo da će novac koji će grad zaraditi na poskupljuju uistinu i potrošiti na ono čemu je namijenjen, a to će onda zasigurno smanjiti broj građana koji svakodnevno zovu Tužionicu STV-a i žale se na izgled i održavanje svojih ulica. Pa se tako nadamo da u Dubrovačkoj ulici više neće smrdjeti, da Višnjevac i Josipovac neće plivati nakon svake veće kiše i da veliki broj ulica u Osijeku više neće ovako izgledati.