Osječko-baranjska

OŠTETIO GRADSKI PRORAČUN?

Zapovjednik osječke Javno profesionalne vatrogasne postrojbe Pero Čeman kazneno prijavljen!

Zapovjednika JPVP-a Osijek tereti se da je bez službenog naloga putovao u Novi Sad te oštetio gradski proračun za 10.000 kuna!

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Glas Slavonije u posjedu je kaznene prijave podnesene Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv zapovjednika osječke Javno profesionalne vatrogasne postrojbe Pere Čemana, kojega se sumnjiči da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, i to na štetu Grada Osijeka.

"Zapovjednik JPVP Osijek i ravnatelj ustrojstvene jedinice je u periodu od 01.01.2017. do 01.01.2019. godine u više navrata službenim vozilom marke ‘Škoda‘, u vlasništvu Grada Osijeka, išao bez službenog naloga i odobrenja gradonačelnika u Srbiju i to u privatne svrhe vozeći svoju obitelj, tj. sina koji studira na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, te je na taj način sebi pribavio materijalnu korist i oštetio gradski proračun cca. za 10.000 kuna", stoji u kaznenoj prijavi. 

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na novinarski je upit standardno odgovorilo kako ne daje podatke o tome je li protiv neke osobe zaprimljena kaznena prijava.

U dodatnoj napomeni dokumenta kaznene prijave stoji kako se navodi, da se datumi i vrijeme spornih putovanja lako mogu provjeriti u Informacijskom sustavu MUP-a RH, u programu NMBIS (Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom), koji je  2012. godine moderniziran aplikacijom koja omogućava graničnu kontrolu ulaska i izlaska vozila, putnika i predmeta u schengenskim uvjetima. 

Ova je kaznena prijava još jedna naznaka kako u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek već duže vrijeme stvari ne funkcioniraju kako treba, piše Glas Slavonije

Podsjetimo, u listopadu prošle godine u javnost su dospjela anonimna pisma koja su upućivala na navodne nepravilnosti u radu osječkog JPVP-a zbog pretjeranih ušteda, nakon čega je Grad Osijek pokrenuo inspekciju, koja naposljetku nije donijela rezultate. 

Jednaki navodi, uz neke dodatke, aktualizirani su i na 16. sjednici Gradskog vijeća Osijeka, održanoj 4. veljače, kada je gradonačelnik Ivan Vrkić, na upit vijećnika Vedrana Novokmeta, kazao da će ponovno započeti inspekcijski nadzor, u kojemu će njegovi zamjenici i resorni pročelnici, u svojoj nadležnosti, pokušati utvrditi navodne probleme JPVP-a Osijek.

U međuvremenu, kako saznaje Glas Slavonije, komisija za tumačenje kolektivnog ugovora provjerava zaključke s posljednjeg sastanka sindikalne podružnice profesionalnih vatrogasaca Osječko-baranjske županije održanog krajem prosinca, što im je potvrdio i Drago Pranjić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH. 

Pranjić tako napominje kako se muke radnika osječkog JPVP-a, bar u kontekstu neisplaćenih plaća, prekovremenih sati, turnusnog rada te obračunavanja godišnjih odmora i bolovanja, polako bliže kraju.

Pero Čeman nije se tijekom srijede i četvrtka javljao na brojne i učestale pozive Glasa Slavonije kako bi komentirao kaznenu prijavu i zaključke sa sindikalnog sastanka, iako je taj list dobio informaciju da je barem dio toga vremena bio dostupan u svome uredu.

Izvor: Glas Slavonije