Osječko-baranjska

RADOVI POČINJU U JESEN?

Potpisan Ugovor za projekt "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“, vrijedan 90 milijuna kuna

Ugovor za projekt "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ vrijedan 90 milijuna kuna, u petak su u Osijeku potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

Tvrđa   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

Od 90 milijuna kuna, 64,5 milijuna kuna je bespovratnih sredstava iz EU fondova, rečeno je prilikom potpisivanja Ugovora u osječkom Muzeju Slavonije.

Projektom se, uz ostalo, predviđa obnova kompletne infrastrukture u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže, što će izvoditi Hrvatska elektroprivreda (HEP) i HEP toplinarstvo, te postavljanje nove javne rasvjete i novo popločenje Tvrđe.

Ministrica Žalac izjavila je kako je ovo najveći strateški projekt u sklopu osječke ITU urbane aglomeracije, za koju su predviđena ukupna sredstva od 39 milijuna eura. Radovi na obnovi kompletne infrastrukture osječke Tvrđe trebali bi potrajati oko četiri godine.

Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način, a kulturna baština biti još ljepša i privlačnija za turiste, naglasila je Žalac.

Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU fondova, dodala je, na osječkom području trenutno se provode projekti vrijedni 1,4 milijarde kuna, a u Osječko-baranjskoj županiji projekti vrijedni 3,4 milijarde kuna, što govori o pojačanim aktivnostima na provedbi takvih projekata, koji bi trebali imati učinke na gospodarstvo i zapošljavanje.
 
U kompleksu Tvrđe provodi se nekoliko projekata vrijednih 170 milijuna kuna

Gradonačelnik Vrkić rekao je da se u povijesnom kompleksu Tvrđe trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih oko 170 milijuna kuna. Ocijenio je kako je suradnja s Vladom i nadležnim Ministarstvom na ovakvim projektima dokaz da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.

Ravnatelj SAFU Tomislav Petric podsjetio je da je ovo, nakon započete obnove stare austro-ugarske vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, treći projekt koji se odnosi na obnovu kulturne baštine u Tvrđi, ali ujedno i najzahtjevniji, jer obuhvaća kompletnu povijesnu cjelinu i radove koje će se odvijati na oko 30 tisuća kvadratnih metara.

Slijedi raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova, nakon čega će biti poznata vremenska dinamika projekta, a procjenjuje se da bi radovi, ovisno o procesu javne nabave, mogli početi u jesen ove godine.