Osječko-baranjska

POHOD U OKVIRU KANONSKE VIZITACIJE

Nadbiskup Hranić upoznao se sa stanjem u Općini Čepin i demografskim mjerama

U redovitom pohodu u okviru kanonske vizitacije đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posjetio je općinu Čepin. U razgovoru sa općinskim načelnikom Tonkovcem informirao se o stanju u općini, ali i demografskim mjerama koje općina Čepin provodi kako bi zadržala mlade obitelji i omogućila im pogodnosti. Jedna od njih je i prenamjena bivšeg proganičkog Naselja prijateljstva, a koje je općina dobila u vlasništvo.

Piše: Republika.eu / STV

Osim subvencioniranja prijevoznih karata za učenike i studente, Tonkovac je istaknuo i kako je općina prošle godine i to po prvi put, subvencionirala 65% cijene udžbenika i bilježnica. Što se tiče predškolskog odgoja, načelnik je naveo kako je u proračunu povećan iznos sa 600 tisuća kuna na milijun. Unatrag pet godina veliki pomaci učinjeni su na demografskoj obnovi općine, dodaje Tonkovac, a veliku ulogu u tome ima i 25 hektara površine bivšeg prognaničkog Naselja prijateljstva koje država poklonila općina, vrijednosti 22 milijuna kuna.

"Imamo rok 5 godina da to napravimo da ono, na osnovu čega smo dobili, a dobili smo za demografsku obnovu odnosno mlade obitelji. Mislim da je nekih 170 parcela po parcelaciji koja je napravljena, znači bit će namijenjeno mladim obiteljima gdje će za neki mali iznos moći dobiti parcelu i svoju onu prvu nekretninu da bi mogli stvarati osim svojih obitelji, stvarati i praviti svoj dom", rekao je načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac.

Redovito je u programu kanonske vizitacije je i susret s lokalnim predstavnicima vlasti. I oni promatraju život svoje sredine i u razgovoru s njima možemo dobiti niz korisnih podataka – kazao je nadbiskup Hranić prije sastanka.

"Koji i nama trebaju biti poslužiti kao element kada mi promišljamo o izazovima pastoralnoga rada, kako bismo bilo preventirali određene poteškoće, ali i kako bismo sanirajuće djelovali, ali i kako bismo bolje razumjeli ljude", rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Svakih 5 godina biskup obilazi sve župe u biskupiji kako bi upoznao život, stanje, djelovanje, potrebe, radosti i poteškoće pojedine župne zajednice. Nijedna župa nije izoliran otok i sve što se događa u široj društvenoj sredini, utječe itekako i na župu – kazao je nadbiskup Hranić.