Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Cirkus u osječkom Gradskom vijeću – tko je oporba, a tko drži vlast?!

Pitanja vezana za val poskupljenja komunalnih usluga u gradu Osijeku, odluka o skupljoj komunalnoj naknadi po zonama stanovanja, ali i cirkus oko toga tko je prava oporba vladajućoj gradskoj većini, obilježili su današnju sjednicu osječkog Gradskog vijeća. Bila je to prva redovita sjednica s aktualnim satom u novoj godini, a nakon dužeg izbivanja zbog bolesti pojavio se i gradonačelnik Ivan Vrkić.

Cirkus u osječkom Gradskom vijeću – tko je oporba, a tko drži vlast?!   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nakon dužega vremena krenulo je s gradskim aktualcem. Nije ga bilo na dnevnome redu koliko i gradonačelnika Vrkića.

Gradonačelnika su vijećnici dočekali s 15-tak pitanja i inicijativa. Izdvajamo HDZ-ov upit o poskupljenjima u gradu.

"Konkretno odvoza komunalnog otpada, koji je poskupio više od 100 posto. A vi ste gradonačelniče u svom izlaganju u osječkoj emisiji Politomanija 18.10.2018. godine, emitirane u 14 i 30 izjavili da nikakvog udara u vidu poskupljenja gradskih usluga neće biti te da ćete se osobno pobrinuti da do toga ne dođe. Rezultat tog obećanja vidimo u poskupljenju komunalnih usluga, očekivanom poskupljenju cijene gradskog prijevoza te vjerojatno očekivanom poskupljenju cijene vode", pitao je Željko Biočić (HDZ).

"Da, vjerojatno sam, nemam pojma, toliko govorim da ne mogu sam sebe više pratiti, zbog toga što u svakom slučaju kao odgovoran čovjek uvijek pratiš procese pa nekad vjerojatno nešto i kažeš što se neće ostvariti ili za nešto što nisi odgovoran, ali sam se spreman ispričati", odgovorio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Isprike, međutim, ne nudi direktor samog Unikoma. Kaže kako cijenu odvoza smeća nisu povećavali te da je priča ispolitizirana, a da se većina građana, kako kaže, ne žali.

"Cjenik koji smo mi donijeli za 50 posto naših korisnika omogućuje da im cijena bude ne ista, nego i niža, ako smanje miješani komunalni otpad. To nije nekakva teorija, to je jedna praksa", rekao je direktor Unikoma Davor Vić.

Praksom postaju i GPP-ove Butre, koje gradska vlast nameće svim zaposlenicima u gradskom sustavu. Gradonačelnik u tome ne vidi ništa sporno i nije mu jasno zbog čega su se na noge digli sindikati.

"Sramota je reći da nekome neko nešto oduzima, ne nego zakonski tumačimo, dižemo i spašavamo sustav s jedne strane, samo za to treba reći, da ne kažem šta, ima previše dama ovdje, da bi se to napravilo, jer to je bila velika borba upravo zbog toga što nitko ne bi htio da radi nešto za sustav, da spašava, pa ja da sam u kampanji predizbornoj, ja bi dobio samo poene jer sam zeznuo svojih 2 tisuće ljudi, a dobit ću više glasova jer manje ide iz vaših sredstava, ide manje iz proračuna", odgovara Vrkić.

Iz proračuna ide i novac za Osječki advent, koji, kako je rečeno, nije polučio očekivane rezultate. I o tome se povela rasprava na sjednici, a zbog izjave HDZ-ovog vijećnika Vinka Kuduza, koji je rekao kako Đapićeva stranka DESNO i nezavisni vijećnici Lovoković i Kamenko nisu prava oporba gradskoj vlasti, umalo je izbio kaos u vijećnici. Zaredale su prva, pa druga stanka, i reakcije prozvanih.

"Kada HDZ, koji je najjača stranka ovdje pojedinačno, bude spreman ići na promjenu vlasti u Gradskom vijeću, onda ćemo vidjeti tko je, a tko nije opozicija. Vi da ste prava opozicija, vi biste već do sada to napravili, ali vi niste prava opozicija, vi ste ti koji podupiru gradonačelnika, vi ste ti koji podupiru ovu gradsku većinu, i neka ste, to je legitimno, ali ne možete nama pod parolom držte lopova probat nama spočitavat ono što vi radite, je vi da hoćete, mi bi danas stvorili većinu i promjenili gradsku većinu", rekao je Anto Đapić (DESNO).

"Došli smo do povrede poslovnika kako smo došli, kolega Kuduz je rekao ono što je rekao, to je njegov osobni stav, znači to nije stav vijećnika HDZ-a. To je prvo, drugo, ono što je bitno, ako se netko ozbiljno želi baviti politikom je taj da se točno zna pozicionirat, ili ste na vlasti ili ste u oporbi. Znači, HDZ je u ovome Gradskome vijeću, i tu se slažem s gospodinom Antom Đapićom, temeljem izbora tijela, predsjednika, potpredsjednika se jasno pozicionirao kao oporba", odgovara HDZ-ov Željko Kovačević.

A kao oporba HDZ je u nastavku sjednice glasao protiv odluka o komunalnoj naknadi i doprinosu, koje su većinom glasova prihvaćene, pa će se iznos naknada obračunavati sukladno novousvojenim zonama. Cijene će za građane biti veće za 15 do 20 posto, upozoravaju oponenti, dok iz grada i u ovome slučaju tvrde kako poskupljenja nema ili će biti neznatno.