Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

U demokraciji Vlade odgovaraju za propušteno nakon završenog mandata. Mnoge čak i kazneno. U nas nitko ni zašto odgovoran nije

"U demokraciji Vlade odgovaraju za propušteno nakon završenog mandata. Mnoge čak i kazneno. U nas nitko ni zašto odgovoran nije. Svaka nova politička snaga što se nakon izbora 'nadaje' kao dominantna, oblikuje svoju Vladu. Tada ta Vlada treba podizati naciju iz zatečenog stanja u razvijenije društvo i stanje gospodarstva zemlje. Uostalom, na takvom boljem programu rasta i razvoja zemlje u suvremenim demokracijama izbore dobivaju progresivne političke stranke. Ali, u nas se predsjednica, a to su zajamčene ustavne ovlasti, ponudila domaćoj, europskoj i svjetskoj javnosti kao 'vesela političarka', šarmantnog izgleda i veselog stila, a ne kao državnica koja ima viziju i političku snagu korektora devijantnosti što proizlaze iz rada aktualne vlasti i Vlade u zemlji. ", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Primjećujem aktivnost i analitičnost, u prvim danima nove '19. godine, nekoliko kolega makroekonomista. Oni sve slobodnije (?) ukazuju da se od naše zemlje, društva i nacije sve više rastom i razvojem udaljuju zemlje i nacije u našem okruženju. Te su zemlje bile na nižem stupnju razvijenosti. S tim stanjem niže razvijenosti startale su u demokraciju. Danas su sve te zemlje izronile iz 'mutne vode' jednopartijskog sustava i u demokraciji brzim korakom se razvijaju, a naša zemlja, društvo i nacija relativno tone sve dublje. “Mi tonemo relativno jer se ne razvijamo onom brzinom kojom se razvijaju oni oko nas i na takav način od sebe stvaramo periferiju europske periferije. Pogledajte samo naš status i status drugih bivših komunističkih zemalja unutar Europske unije te će vam sve biti jasno. Baltičke zemlje su s najrazvijenijim sjevernim zemljama članicama osnovale Novu hanseatsku ligu te kroz nju guraju svoje geostrateške i ekonomske interese. Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka imaju vlastitu Višegradsku skupinu. I premda su i baltičke zemlje i zemlje Višegradske skupine i dalje europska periferija, one se aktivno trude taj svoj status promijeniti i to im u značajnoj mjeri uspijeva. Mi, s druge strane, unutar EU pravih saveznika nemamo. S prvim susjedima koji bi nam bili prirodni saveznici imamo vrlo loše odnose, a s Rumunjskom i Bugarskom ne želimo jer nam je to valjda ispod časti i asocira nas na Balkan. Drugim riječima, sve što smo mi propustili napraviti da unaprijedimo našu zemlju dovelo nas je u situaciju da postajemo periferija europske periferije, i u ekonomskom i u političkom smislu. U tom relativnom ritmu tonuti se može još jako dugo", zaključuje dr. Vizek.

Čak i u političkom smislu naši se vlastodršci ne drže uputa jedinog 'strateškog saveznika' Amerike što je razvidno u neuspjeloj kupovini F-16 Barak. Do te su se mjere premijer, predsjednica i ministar vojni upleli kao 'pile u kučine' da je osobno američki veleposlanik morao doći do premijera objasniti mu notorno.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst bio je u Vladi na sastanku s premijerom Plenkovićem. Nakon sastanka, u razgovoru za N1, komentirao je tvrdnje predsjednice da postoji 'white paper', koji je SAD poslao Hrvatskoj, a vezano uz prodaju borbernih aviona od Izraela. Predsjednica je u 'Točki na tjedan' poručila kako nije postojao 'non paper' o prodaji zrakoplova, nego tzv. 'white paper', navode iz N1

"Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio 'white paper' ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je Kohorst u razgovoru s reporterkom N1 Katarinom Brečić.

Znate što? Predsjednica treba, što je moguće više, gotovo dnevno, gostovati na različitim televizijama, e' kako bi javnost saznala što se događa? Naime, ta umišljenost i zanesenost sa sobom umanjuje njezinu koncentraciju do te mjere da svako malo otkrije nove detalje u lažima vlasti. Kad god slušam predsjednicu iz njezinog intervjua se svako malo otkriju detalji iz npr. afere SMS-a, prostitutke, ministra i kokaina, F-16 Barak i mnoštvo drugoga. Puno toga je iz njezinih intervjua pripada rubrici 'preko plotna naklapanja', a uvijek, baš uvijek, izostaje vizija s pomoću koje bi nacija počela vjerovati istini po onoj narodnoj:"Ako laže koža ne laže rog". U njezinim praznim govorima, ali koketno i sa scenskim izgledom, nikako se ne može niti naslutiti da će naciji bolje biti. Kad se malo bolje razmisli, ostatak mandata bi trebala predsjednica provesti s modnim dizajnerima jer će njoj trebati posve drugi image kada bude pratila nogometnu reprezentaciju na ''Europskom prvenstvu u nogometu'. Žao mi je samo što će nacija i dalje siromašiti do neprepoznatljivosti glede standarda stanovništva koji je imala devedesetih, stopom zaposlenosti i nezaposlenosti ali i mjerom intenziteta instaliranog kapaciteta gospodarstva koji su stvarali proizvodnju novih vrijednosti, tada prepoznatljivih proizvoda na europskom i svjetskom tržištu. 

Mnogi će primijetiti da sam se s ovakvim komentarom udaljio od ingerencija predsjednice, te da su za tako loše stanje zemlje i nacije odgovorne sve Vlade. Znate što? U demokraciji Vlade odgovaraju za propušteno nakon završenog mandata. Mnoge čak i kazneno. U nas nitko ni zašto odgovoran nije. Svaka nova politička snaga što se nakon izbora 'nadaje' kao dominantna, oblikuje svoju Vladu. Tada ta Vlada treba podizati naciju iz zatečenog stanja u razvijenije društvo i stanje gospodarstva zemlje. Uostalom, na takvom boljem programu rasta i razvoja zemlje u suvremenim demokracijama izbore dobivaju progresivne političke stranke. Ali, u nas se predsjednica, a to su zajamčene ustavne ovlasti, ponudila domaćoj, europskoj i svjetskoj javnosti kao 'vesela političarka', šarmantnog izgleda i veselog stila, a ne kao državnica koja ima viziju i političku snagu korektora devijantnosti što proizlaze iz rada aktualne vlasti i Vlade u zemlji. Ne! Predsjednica u zemlji neplodno putuje po prirodnim i teritorijalno-političkim sredinama, a na svjetskoj i političkoj pozornici ostaje zapažena kao strastvena nogometna navijačica ali i po 'ubacivanjima' u protokolu hoda pored g. Trumpa. Dokle tako!? Mnogi su iz zadnjeg intervjua na N1 primijetili u kojoj mjeri je predsjednici neugodno govoriti o tzv, aferi "sex i droga"? Nesvjesno je komentirala tu aferu i opovrgnula da je riječ o tzv. 'fotomontaži'? Baš bih bio toliko znatiželjan, ne toliko da se ta afera raspetlja padom Vlade što bi se u svakoj suvremenoj demokratskoj državi i zgodilo, da vidim reakciju predsjednice zbog otkaza njezinom savjetniku. Zgoditi će se mnogo toga na Pantovčaku nakon otkaza jednom od njezinih savjetnika? Gledajte, razmislite o igrokazu tzv. "sex afere" koju američki demokrati vode protiv g. Trumpa. U nas je to smiješno ili kaže predsjednica to je: "dno dna". Suglasan! Ali zabavlja. Međutim, Amerikanci dobro žive. Pa, ukoliko je to neka logika, hajd'e da u našoj zemlji vidimo još dosta tzv. 'sex i droga' afera, samo da nacija bolje živi. Znate zašto? Zato što bi se zbog tzv. 'sex skandala' u Americi mogli zgoditi novi izbori za predsjednika, dok bi sve to u našoj zemlji završilo upravo onako kako je predsjednica posebno naglasila u svom intervjuu na N1. Ministri bi i dalje bili izloženi bonvivanizmu i na estradi, a nacija bi i dalje siromašila, dok bi Vlada i dalje uvjeravala svoje građane da "dobro žive, samo što toga svjesni nisu". Mila mati! Od demokracije, boljeg života, slobode i blagostanja niti slova, samo:"go kamen noge gaze nema puta nema staze" i etc..

Završavam s riječima gđe D. Orešković:"'Naša borba za vraćanjem otete države počinje danas u Lici'. Dometnuo bih i parafrazirao: 'valja nama preko 'MOST-a' jer duboka je i široka je „voda naših hrvatskih problema“.

Prof. Nedeljko Bosanac

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.