Svijet

VREMENSKI EKSTREMI

Siječanj u Australija najtopliji mjesec do sada, u SAD-u uslijed hladnoća smrtno stradala 21 osoba

Siječanj je bio do sada najtopliji zabilježeni mjesec u Australiji, dok je u Sjedinjenim Džavama uslijed polarnih hladnoća u SAD-a smrtno stradala najmanje 21 osoba.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Tijekom vala vrućine u Australiji na nekim je područjima nekoliko dana za redom temperatura bila iznad 40 Celzija. Vrućine su izazvale prekide opskrbe strujom u nekim dijelovima zemlje, cijene struje su drastično skočile, a u požarima su uništene kuće u južnoj otočnoj saveznoj državi Tasmaniji.

"Po najvišim, najnižim i srednjim temperaturama to nije bio samo naš najtopliji zabilježeni siječanj nego je bio i najtopliji zabilježeni mjesec uopće, a ti se  podaci skupljaju od 1910.", rekao je Andrew Watkins, klimatolog iz Ureda za meteorologiju Australije i dodao da je izgledno da će se vrućine nastaviti sve do travnja.

Prosječna temperatura za siječanj je u cijeloj zemlji bila iznad 30 Celzija, priopćio je australski meteorološki ured.

Središnje dijelove SAD-a paralizirale su polarne hladnoće koje su spuštale i do minus 48 Celzija.

Dužnosnici iz više država brojne smrti su pripisali ledenom zraku. Broj smrtno stradalih osoba porastao je s ranijih 12 na 21 nakon što je u Chicagu uslijed ekstremne hladnoće umrlo devet osoba, po dr. Stathisu Poulakidasu iz čikaške bolnice Joh H Stroger Jr. 

Neki su poginuli u prometnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći. 

Beskućnici su posebno ugroženi a Chicago i drugi gradovi su stoga otvorili skloništa u kojima se mogu ugrijati. "Jednostavno nema izgleda da, ako niste blizu izvora topline, možete dugo preživjeti po ovakvom vremenu", rekao je lokalnim medijima mrtvozornik okruga Lorain Stephen Evans.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura, a najnižu je u četvrtak zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 stupnjeva. 

Očekuje se da će val arktičke hladnoće prestati tijekom vikenda.