Osječko-baranjska

ŽUPANIJA POVEĆALA POTPORU

Rekordan broj putnika u osječkoj zračnoj luci. Najavljena i obnova zgrade

Osječka zračna luka prošle je godine ostvarila rekordan promet od 67 tisuća putnika. Na tu brojku najviše su utjecale nove linije prema Austriji i Njemačkoj, a pregovori su počeli i za otvaranje novih linija. Zračna luka ove će godine i u obnovu, zajedničkim sredstvima svih vlasnika. Manjinski, Osječko-baranjska županija stoga je odlučila povećati potporu.

Zračna luka Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nove linije te duplo veći promet putnika, rezime su protekle godine u osječkoj zračnoj luci. S većinskim vlasnikom, državom u tijeku su pregovori vezani uz kapitalni projekt obnove zračne luke.

"Jučer smo u ministarstvu započeli razgovore o donošenju ukupnog iznosa koji bi se koristio za kapitalno ulaganje na Zračnoj luci Osijek. Nadamo se da će to biti iznos veći od 10 milijuna kuna, od čega će najveći dio biti utrošen na rekonstrukciju putničke zgrade", kaže direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić.

U obnovu se ide zbog schengenskih propisa, ali i dotrajalosti kako putničkog terminala, tako i zgrade koju je zimi preteško zagrijat, a ljeti rashladiti, tvrde u zračnoj luci. U obnovljenoj zgradi niknut će i novi ugostiteljski objekti te trgovine. U Osječko-baranjskoj županiji, kao manjinskom vlasniku, podebljali su financijsku injekciju prema zračnoj luci s 400 na 800 tisuća kuna.

"I dalje ćemo podržavati rad na način da ćemo aktivno sudjelovati, aktivno lobirati, i kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, gdje smo već odradili određene dogovore i razgovore, gdje su određene građevinske dozvole spremne za rekonstrukciju putničkog terminala", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Putnici, pak, kojih je sve više daleko najviše putuju prema Švicarskoj i Njemačkoj.

"Najbolja linija nam je linija prema Baselu, s Wizz Airom. Na toj liniji je bilo ukupno 37 tisuća putnika. Ona je cjelogodišnja linija. Tijekom zimske sezone dvije su rotacije tjedno, tijekom ljetne sezone tri. Sa kompanijom Wizz Air smo upravo poodmakli u pregovorima za novu liniju. To je famozni London, kojeg svi dugo iščekujemo i želimo", ističe Forgić.

Letit će se iz Osijeka ove godine ponovno i za Stuttgart te Koeln, a plan je uvođenje svake godine po jedne dodatne linije za Njemačku, kažu u Zračnoj luci. Za Dublin čini se, nema nade, i to zbog nerazriješenih odnosa s Ryan Airom, ali i politike irske nacionalne kompanije koja je usmjerena na prekooceanske letove.