Crna kronika

POTVRĐENO MEDIJIMA

Ministar pravosuđa BiH definitivno odbio hrvatski zahtjev za izručenje Mamića

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ BiH) potpisao je rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je u srijedu lokalnim medijima u BiH Grubešin pomoćnik za međunarodnu suradnju Nikola Sladoje.

Zdravko Mamić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Rješenje je doneseno na temelju odredbe članka 45. stavka 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, sukladno kojem ministar pravosuđa BiH odbija zahtjev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje", pojasnio je Sladoje kako ga citira portal Klix.

Tjeralicu za Mamićem raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravomoćno i osudio na šest i pol godina zatvora proglasivši ga krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

Uoči izricanja te presude u lipnju 2018. godine Mamić je otišao u BiH i nastanio se u Međugorju gdje i sada živi.

Nakon toga je priveden u Sudu BiH koji je također odbio hrvatski zahtjev jer je utvrdio kako je Mamić državljanin BiH kao i da je kazneno djelo za za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju pa se u ovom slučaju ne može primijeniti.

Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatski i tvrdi kako je žrtva "montiranog procesa".

Ranije je izjavio kako je uvjeren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi.