Osječko-baranjska

BRANKO BOGDANOVIĆ

Novo otvoreno pismo osječkoj plutokraciji!

Kako stvari stoje jedini uspješan model pokretanja promjena su otvorena pisma koja uzrokuju nervozu ali i potrebu opravdavanja izrazito grubih nasrtaja gradske uprave na još uvijek slobodne građane Osijeka, navodi u novom pismu, kako ih naziva, "osječkoj plutokraciji" Branko Bogdanović.

Kuhačeva 9   FOTO:Republika.eu
Piše: Branko Bogdanović

Otvoreno pismo porenosimo u cijelosti:

"Pokušaj relativizacije nerazumnog i krajnje bezobraznog poskupljenja komunalne usluge odvoza smeća od nekih 80 %, bar u mome slučaju, pored urednog razvrstavanja otpada na koje smo mi stanari ponosni, je drsko i krajnje glupo. Da, drsko i glupo podcjenjivanje vlastitih građana jedan je od glavnih čimbenika odlaska, iseljavanja, kako mladih tako i cijelih obitelji koje trajno gubite gospodo plutokrati. Nema bolje riječi od Plutokracije za opis vašeg odnosa prema iscijeđenoj većini na koju se po ne znam koji put naslanjate i to samo i jedino radi ostanka na pozicijama koje vam ne pripadaju po rođenju već po prevari naivnih masa. 

Da, masa, svrstali ste nas u „masu“ jer jedino iz nje možete izvlačiti novac kako bi mogli partitokratski utvrđivati razinu egzistencijskog minimuma građana Osijeka. Zaboravili ste da je sadašnja razina razvijenosti grada u obrnutoj proporciji od one koja je vama potrebna da bi trošili i klijentelistički poslovali, oslonjeni na gradonačelnikovu politiku bez vizije. Oslonjeni na partitokrate savjetnike što čine potpuni nedostatak socijalne osjetljivosti za osiromašene građane, barem one što još uvijek žive u gradu koji se urušava. Savjetnici gradonačelnika eklatantan su primjer plutokratskog strukturiranja i diferenciranja osobnih bogatstava, mjereno razinom siromaštva „mase“ Osječana. 

Zanimljivo je da građani „pale svijeće“ ispred Unikoma, a mediji niti slova. Pače, na televiziji koja prati gradonačelnika pokušavaju objasniti „masi“ kako je sve što gradonačelnik i nesposobni direktori trgovačkih društava rade posve opravdano. Ali, kriju kao „zmije noge“ da je Osijek grad koji je još prije samo tri godine imao oko 110 tisuća građana, a danas se taj broj kreće oko 70 tisuća „mase“. Trgovačka društva Grada raspolažu s kapacitetima za 100 tisuća građana , tko treba namaknuti razliku novca za cijenu usluge, vidite li problem? Sada nema tih ljudi, iselili su, a jedino rješenje tih direktora trgovačkih društava je da osiromašenim građanima koji su ostali u gradu povise cijenu usluge jer klijetelistima za nepotistička zapošljavanja treba namaknuti novac. 

Gradonačelnik ne razumije tu čistu ekonomiju, ne može ništa poduzeti jer su njegovi savjetnici zaposlili zaslužne iz redova kompromisne većine i ne mijenjaju nesposobne nego ih samo umnožavaju. Žalosno je da gradonačelnik ne može bitno utjecati na tu političku bulumentu s kojom se okružio. Njemu su bitni njegovi savjetnici, a manje su važni siromašni građani. Taj njegov savjetnički dvojac milijunskim iznosom težak, privatno se bogati, a u gradu Osijeku građani primaju prosječnu plaću od 3,5 tisuća kuna i mirovine nedostojne spomena. 

Da, njima treba na leđa staviti sve povišene cijene usluga. Sve, baš sve, i za onih 30 tisuća iseljenih i za sve one što su koruptivno nepotistički „potrpali“ u administraciju trgovačkih društava da u prenatrpanim kancelarijama 'mašu nogama'. 

Da se niste usudili vjerovati kako se kreiranjem vlastitih afera može sakriti nesposobnost održavanja minimuma dostojanstvenog življenja urbane osječke aglomeracije, ona je svakim danom jasnija, naravno mislim na vašu nesposobnost i nestručnost.

Branko Bogdanović