Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Osijek na nezaustavljivom putu prema dolje...

Proteklog tjedna Osječani su uvelike pohodili dvije osječke tvrtke. U ponedjeljak su građani krenuli u osječki Unikom jer mnogi su dobili i duplo veće račune za odvoz otpada. Ogorčeni ljudi jer za to nema realnog razloga.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

Naime, prema smjernicama Europske unije trebalo se krenuti u kvalitetnije razvrstavanje otpada, a osim toga građani su dobili više cijene i smanjeni broj odvoza smeća.

Primjerice  kućanstvo s dvije osobe u 50 četvornih  metara umjesto sadašnjih 32 kuna i 8 mjesečnih odvoza, s obzirom na to da se radi o središtu Osijeka, sada će plaćati 50 kuna i ima dva mjesečna odvoza.

A uz sve to razvrstavamo naveliko pa tako već sada u malom dvorištu imamo plavu kantu, zelenu kantu, vrećicu za plastiku i sad bi trebali i onu smeđu, pa više ispred kuće i ne morate saditi cvijeće već će ga krasiti kante.

Al' eto dobro je, razvrstavamo, skupo plaćamo i nekako bi se s tim i mirili, ali smanjiti broj odvoza sa 8 na dva? Što će građani kada napune kante, a Unikom ih ne odveze? Vrlo vjerojatno smeće bacati gdje stignu, a što bi obzirom na to da Osijek već duže vrijeme baš i nije najčišći grad, moglo biti katastrofalno, posebice u ljetnim mjesecima.

Zašto je tako u Unikomu nismo pitali, jer njihove izračune malo tko može razumjeti, kao i upite koje su slali na adrese građana.

Osim toga direktor Unikoma kada su se građani žalili da je grad nedovoljno očišćen kazao je, parafraziramo, da je čišćenje Sizifov posao jer građani će opet zaprljati.

Kako će ova priča završiti tek ćemo vidjeti, no u jeku afere s Unikomom u Osijeku se dogodila još jedna i to u gle čuda još jednoj gradskoj tvrtki Zavodu za stanovanje.

Naime, na adrese više od tisuću građana koji od grada otkupljuju stanove od Zavoda za stanovanje stigle su opomene pred tužbu s prijetnjom oduzimanja nekretnine zbog navodnih dugovanja i neplaćenih računa prema gradu.

Građani očekivano ogorčeni krenuli su po objašnjenje u Zavod. 

"Dobio sam duga 700 kuna ne piše na računu ni kada, ni što, ni ništa, samo 700 kuna, i nije mi jasno od kad, do kad dugujem i da znam izvući listu, jer ja redovno plaćam mjesečno. Taj dug nije mi jasan, došao sam tu da vidim, ali gužva je ogromna, doći ću drugi dan, naići. Svima je ista priča, što se to dogodilo? Ja ne znam što je bilo, nemam pojma, jer kažem vam, ništa, da na računu piše od kojega dana niste platili, pa bi se znalo, provjeriti svoje papire, ovako ne mogu kad ne znam, od kad do kad dugujem ni što dugujem", kazao je samo jedan od brojnih ogorčenih Osječana Ante Ripić.

Očekivano, od direktora Bojana Bodražića odgovor nismo dobili, već od pravnika koji je za sve optužio poslovne banke, koje su, kaže, do prije nekoliko godina, umjesto Zavoda, vodile papire, a sada su se potraživanja trebala uskladiti.

"Točno je da dio suvlasnika koji je otkupio stanove je i platio dugovanja, ali kroz te izvode što su nam poslovne banke poštom dostavile do današnjeg dana znači nismo mogli uskladiti to obzirom da je tek sada to pokazano da je to točno", rekao je rukovoditelj Pravne službe Zavoda za stanovanje Mario Bugarić, koji na pitanje kako se zapravo dogodilo da su te opomene uistinu došle ljudima koji nisu, kažu, dužni ni jedne lipe kaže:

"Došlo je iz razloga što je cjelokupan program, koji obavlja tvrtka u ime i za račun Zavoda za stanovanje dostavila obroke i revalorizirala ih u odnosu na cjelokupne obroke koje su pojedini suvlasnici dužni, tako da je moguće da je došlo da neki izvodi nisu učitani u Fini, u bankama i to i sada su se uskladili".

I tako naravno ni u Zavodu kao i u Unikomu oni ništa nisu krivi, krivi su očito samo građani Osijeka koji još nisu otišli u Irsku ili Njemačku. I na kraju svaki komentar je suvišan i sve manja i manja nada da će se u ovom gradu nešto ispriječiti na, čini se, nezaustavljivom putu prema dolje....

Antonija Tomasović