Politika

TVRDI DA NI ONA NI NJEN URED NISU SUDJELOVALI U SAMOM PROCESU

Predsjednica Grabar-Kitarović o avionima: ‘Diglo se previše prašine‘

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Čakovcu je sudjelovala na obilježavanju obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 100. obljetnice pripojenja Međimurja Matici domovini Hrvatskoj. Upriličen je i prijam za za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija te vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj.

Kolinda Grabar- Kitarović   FOTO:Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Piše: Media Servis

Predsjednica nije mogla izbjeći novinarska pitanja oko propalog posla s nabavom izraelskih borbenih aviona, ali ni pitanja oko takozvanog "non-papera".

Doista mislim da se ovih dana podiglo previše prašine oko svega toga. Dakle ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je da ona osobno, a niti nje ured, nisu sudjelovali u samom procesu.

"Već smo održali sjednicu VNS-a te nam je stručno povjerenstvo, stručni ljudi koji se trebaju baviti tim pitanjima, koji znaju što Hrvatskoj treba i koliko i tada je prihvaćen njihov prijedlog da je najbolja opcija izraelska opcija. Na toj sjednici postoji vam stenogram i ja osobno dajem svoju suglasnost da se taj stenogram deklasificira", dodala je.

Nikada nije bilo indicija da će biti problema, rekla je predsjednica govoreći o svojim kontaktima s izraelskim i američkim dužnosnicima.

"U srpnju je u Zagrebu bio ministar obrane SAD-a James Mattis, imamo službenu bilješku tog razgovora i on je rekao vrlo otvoreno - u potpunosti podržavam vaš izbor transfera tehnologije, odnosno, nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova od Izraela i učinit ćemo sve kako bismo taj proces ubrzali", kaže predsjednica.

Predsjednica ne vidi odgovornost bilo koga u Hrvatskoj. Osvrnula se i na slučaj Ivana Đakića.

"Osuđujem svaki govor mržnje i ovakve ispade. Nema nikakvih riječi opravdanja za tako nešto", rekla je predsjednica.