Osječko-baranjska

NE PRESTAJU REAKCIJE

Osječki HDZ pozvao na suspenziju novog sustava naplate odvoza otpada

Osječki Gradski odbor HDZ-a u utorak je pozvao Gradsku upravu da suspendira nedavnu odluku o poskupljenju odvoza komunalnog otpada, jer se radi o novome nametu građanima kojim se negiraju učinici Vladina poreznog rasterećenja.

Osječki HDZ pozvao na suspenziju novog sustava naplate odvoza otpada   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić podsjetio je na konferenciji za novinare kako je Gradsko vijeće 17. prosinca donijelo odluku o načinu prikupljanja komunalnog otpada i naplate odvoza, temeljem koje je gradsko komunalno poduzeće "Unikom" predložilo novi cjenik, koji je potvrdio gradonačelnik Ivan Vrkić.

Istaknuo je kako su, u velikom broju slučajeva, građani ovih dana bili neugodno iznenađeni novim računima, u kojima je cijena odvoza otpada povećana, a broj odvoza smanjen, zbog čega HDZ na sjednici Gradskog vijeća nije podržao tu odluku.

Pozvao je Gradsku upravu da suspendira novi način naplate odvoza otpada i smanji paušalni dio računa, koji utječe na konačan iznos.

Radić smatra kako je, uz prošlogodišnje povećanje komunalne naknade od 20 posto, to novi namet građanima, što pokazuje način funkcioniranja Gradske uprave.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u osječkom Gradskom vijeću Željko Kovačević ocijenio je kako takve odluke pokazuju da Gradska uprava "nema ideju kako pokrenuti grad".

Osijek treba načine za poboljšanje života tražiti u novim izvorima financiranja, prvenstveno u EU fondovima i učinkovitijem upravljanju gradskim tvrtkama, a ne u novim nametima, porezima ili prirezima.

Ovom odlukom Osijek je poništio pozitivne učinke poreznog rasterećenja i smanjivanja parafiskalnih nameta, čime Vlada pomaže gospodarstvu i građanima, ustvrdio je Kovačević.