Društvo

''MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI''

Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici diljem svijeta slave Božić. Na liturgiji u Zagrebu, zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić naglasio je važnost oprosta.

Pravoslavni vjernici slave Božić   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru slave najradosniji blagdan - rođenje Krista.

"Mir Božji - Hristos se rodi!" Pravoslavni vjernici okupili su se u hramu Preobraženja Gospodnjeg na liturgiji koju je predvodio mitropolit Porfirije. Krist nije došao pokazati moć, nego mir i pravdu, rekao je Porfirije te istaknuo važnost odnosa i komunikacije, ali i oprosta.

"Potrebno je vidjeti svoju slabost, svoju nemoć i svoj grijeh - ne da se pravdamo razlozima koji su izvan nas, da optužujemo i osuđujemo druge da su oni krivi za naše neuspjehe. Potrebno je da spoznam u čemu ja to nisam dobar prema svima i što ja to trebam ispraviti te da, kada toga postanem svjestan, tražim oprost od svih da bismo se pomirili sa sobom", istaknuo je Porfirije.

Bog je došao pokazati da je ljubav te kako usvojiti mir koji nam je darovao, objasnio je Porfirije.

"On pokazuje da se to postiže isključivo i samo kroz ispravnu zajednicu s bližnjim. I naš pakao i naš raj ovise o našem bližnjem, odnosno o našem odnosu s drugim čovjekom", naglasio je Porfirije.

Na liturgiji je pročitana i poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja:

"Molimo se novorođenom bogomladencu, darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama grijehe naše. Jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevnopolitičkih interesa je praštanje i pomirenje na koje pozivamo sve narode s kojima smo nekada živjeli u jednoj državi."