Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Gradonačelniče, do kada ćete pokrivati nesposobnost u vođenju gradskih društava?

"Gradonačelnik se po novim saznanjima susreće s teškim problemima u trgovačkim društvima Grada. Naime, radnici Unikoma i GPP-a najavljuju prosvjed ispred Gradskog poglavarstva zbog uhljebljenja iz redova esdepeovih i haenesovih partitokrata. I još gore. Gradonačelnik je nasilno oduzeo 'prijevoz' zaposlenika i prisilio ih je na uzimanje tzv. 'Butre' što potvrđuje prethodno spomenute teze o solidarnim odricanjima u korist opstojnosti uhljebljene grupe zaslužnika", kaže Branko Bogdanović u svojoj novoj kolumni koju zaključuje porukom: "Osijeku su potrebni prijevremeni izbori ili opći protest zaposlenika pred gradskom upravom."

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Nastavno na otvoreno pismo o tragediji malih obrtnika koji ovise o gradskim društvima, nepotizmu u njima i uhljebljivanju podobnih, želim pojasniti genezu loših odluka koje su imale za rezultat ovakav kraj. Otvoreno pismo Gradonačelniku i Predsjedniku Skupštine „Tržnice“ Osijek pokazalo je svu nemoć gradonačelnika u kontroli poslovne politike koju provode imenovani Predsjednici uprava gradskih društava. 

Politika kompromisa iznjedrila je nakaradnu upravljačku strukturu društava unutar koje se liječe neostvarene ambicije dokazano nesposobnih likova. Te spomenute kompromisne politike kontroliraju procese unutar gradskih društava po modelu privatnog plijena za čiju lošu poslovnu politiku ne snose političku odgovornost. Odgovornost je skrivena unutar Skupština, nekompetentnih Nadzornih odbora ali i gradonačelnikove nemoći radi kompromitirane većine u Gradskom vijeću.

Sve je postalo razvidno još davne 2013. godine kada se odustalo od transparentnosti uskraćivanjem ovlasti prethodno utvrđenih poslovnikom o radu „Odbora za razvoj, investicije i zapošljavanje“. Izvorno su se ovlasti mogle razabrati iz izjava danih od strane Gradonačelnika na tiskovnim konferencijama i intervjuima lokalnim medijima

Nakon prve sjednice novoosnovanog Odbora za razvoj, investicije i zapošljavanje, osječki gradonačelnik kazao je kako su sastavili respektabilan 13-člani Odbor kojem je na čelu Nedjeljko Bosanac, a Vrkić je objasnio razloge osnivanja Odbora. 

Op.cit. "Da svi pravi, veliki projekti koje su u kampanji iznosili kandidati, da ih sada stavimo na stol, da o njima razgovaramo, i da razradimo strategiju kako ćemo početi provoditi to što smo mi svi najavljivali i to po onom redoslijedu kako se u odboru dogovorimo." (Objavljeno 17.06.2013. Republika.eu)

“Budući da je osnivanje ovog odbora naša prva odluka, želimo građanima poručiti da je upravo ovo glavna problematika kojom se želimo baviti. U Odboru će biti predstavnici svih lista koje su me podržale na izborima”, objasnio je gradonačelnik Ivica Vrkić. Kaže kako je cilj staviti na stol sve strategije iznesene u kampanji, te procijeniti kojim projektima dati prednost i kako ih razraditi. “Odbor će biti savjetodavan, a procjenjivat će i rad gradskih tvrtki i na osnovi toga donosit ćemo odluke kako će raditi i jesu li na razini naših očekivanja. Gradska ćemo poduzeća smatrati uspješnima tek onda ako to osjeti i krajnji potrošač, a ne da se iskazuje da poduzeće ima dobit. Ovih ćemo dana početi i raspisivanje natječaja za nove pročelnike, jer se od mene i očekuju promjene u kadrovskom smislu. Kada to posložimo, imat ćemo Odbor koji će raditi svoje, ali i Ured za gospodarstvo koji će operacionalizirati ono što on strateški određuje”, pojasnio je Vrkić. Bosanac je najavio reviziju svih gradskih poduzeća kako bi se vidjelo gdje i kakve investicije treba tražiti prema budućem “Stop-start” modelu.“ (Objavljeno 18. lipnja, 2013. u Glasu Slavonije)

Nakon izjave gradonačelnika kako su predsjednik njegova savjetodavnog tijela prof. N. Bosanac i tajnik B. Bogdanović (autor ovoga teksta) počeli ulaziti u 'Izvršnu vlast u Gradu', prozvana dvojica za dan Grada 2014. podnose neopozive ostavke. I nije to sve. Taj je Odbor bio najaktivnije savjetodavno tijelo gradonačelnika. Cijeli niz idejnih projekata stavili su na stol gradonačelnika a koje on i njegovi savjetnici odmah stavljaju u ladice. Sada, nakon 5 godina od ostavke predsjednika i tajnika tog Odbora, razvidno je da se gradonačelnik zapleo kao 'pile u kučine', a njegov saveznički dvojac (B. Borzan i I. Vrdoljak) sve se više odmiče od odgovornosti za urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje grada Osijeka i njegovih prigradskih naselja. Ovdje treba spomenuti i plaćenu Strategiju "Od industrijskog do intelektualnog grada" koju je izradila prof. S. Singer a koja je doživjela potpuno fijasko. Ta je strategija plaćena 80 tisuća kuna, a na njezinom predstavljanju u Gospodarskoj komori u Osijeku oštro ju je osporio prof. Bosanac. Nakon 5 godina razvidno je koliko je profesor bio u pravu i koliko ova tema iziskuje podrobnu analizu kako autorove stručnosti tako i naručiteljeve iskrene namjere u primjeni iste.

Gradonačelnik se po novim saznanjima susreće s teškim problemima u trgovačkim društvima Grada. Naime, radnici Unikoma i GPP-a najavljuju prosvjed ispred Gradskog poglavarstva zbog uhljebljenja iz redova esdepeovih i haenesovih partitokrata. I još gore. Gradonačelnik je nasilno oduzeo 'prijevoz' zaposlenika i prisilio ih je na uzimanje tzv. 'Butre' što potvrđuje prethodno spomenute teze o solidarnim odricanjima u korist opstojnosti uhljebljene grupe zaslužnika.

Javno pitam g. Gradonačelnika do kada će pokrivati nesposobnost u vođenju gradskih društava, do kada će bježati od stvarnosti koja će prije ili kasnije otkriti svu tragediju učinjenog? Treba priznati činjenicu da su postojeća društva u vlasništvu Grada osnivana u vrijeme gospodarskog procvata Grada i regije, da su rentabilna samo i jedino u okruženju radno aktivne zajednice ne manje od 100 000 stanovnika. Zabijanje glave u pijesak i nepriznavanje depopulacijske katastrofe samo odgađa neminovni bankrot grada i povezanih društava. Politika prekobrojnog zapošljavanja po zaslugama partijskih poltrona može i hoće dovesti u opasnost ukupnu opstojnost i ovako ugrožene radne konkurentnosti navedenih društava. Sigurni pokazatelji raspada sistema biti će uskraćivanje stečenih prava i povlastica zajedničkim gradskim upravnim i uslužnim strukturama pod izlikom solidarnog djelovanja prema insolventnim i krajnje neprofitnim društvima.

Upozorenja koja se očituju u zatvaranju, odlasku ili propadanju najranjivije zajednice malih poduzetnika i obrtnika nisu dovoljna da pokrenu aktivnosti za njihov spas nego se i dalje pogoduje politikama koje sahranjuju budućnost Osijeka. Na kraju iznenađuje šutnja dugogodišnjih zaposlenika, kako društava tako i gradske uprave, sve očitijem gubitku prava i dostojanstva. Poštovani, slobodno glasno prosvjedujte ili tiho nestanite.

Osijeku su potrebni prijevremeni izbori ili opći protest zaposlenika pred gradskom upravom.

Branko Bogdanović

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.