Ostalo

ANTIČKO SREBRO

Vlada RH deklasificirala arhivsko gradivo vezano za Seusovo blago

Hrvatska Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o deklasifikaciji arhivskoga gradiva Komisije za koordinaciju aktivnosti vezanih uz nalaz i prodaju „Seuso kolekcije“.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Inače,  Seusovo blago je četrnaest komada raskošno ukrašena srebrnoga stolnog posuđa iz antičkoga doba nazvanoga po rimskom patriciju Seusu, čija se posveta nalazi u srednjem medaljonu jedne od posuda. Pretpostavlja se da je on blago bježeći iz Rima negdje zakopao, ali nije sigurno gdje. O tome se sporile Hrvatska, Mađarska i Libanon.

Priča o Seusovom blagu počela je 90-ih godina prošlog stoljeća, a na njegovo postojanje pozornost je skrenula prodaja jednog komada iz zbirke koji su dvojica preprodavatelja iz Beča 1980. ponudili na prodaju londonskoj aukcijskoj kući Sotheby. Ostali su komadi došli do tržišta, a vjeruje se da je cijelu zbirku otkupio Spencer Compton, 7. markiz od Northamptona.

Kada je blago ponuđeno na prodaju muzejima otkriveno je da je dokumentacija o njegovu podrijetlu krivotvorina što je otežalo prodaju. Pravo na blago polagale su Hrvatska, Mađarska i Libanon. U New Yorku je održan sudski proces koji je na kraju završio povoljno za lorda. Zaključeno je kako lord Northampton nije znao da je riječ o krivotvorenom dokumentu te da je kupio Seusovo blago "u dobroj volji" dok dokazi Hrvatske i Mađarske o podrijetlu blaga nisu bili dovoljno čvrsti.

Pitanja mjesta, arheološkog nalazišta i provenijencije nalaza nisu riješena. Hrvatska je strana tvrdila da je blago pronađeno u okolici Barbarige u Istri, a Mađari da je s područja Balatona jer na jednoj od posuda piše Pelso što je drevno ime za Balaton. 

U ožujku 2014. mađarski mediji objavili su da je polovina od 14 srebrnih posuda "vraćena" Mađarskoj, a premijer Viktor Orban rekao je da je  na "povrat obiteljske srebrnine" Mađarska potrošila 15 milijuna eura.

Kadrovska pitanja

U priopćenju sa zatvorene sjednice navodi se da je Vlada prihvatila usmeno izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2018., za mjesec prosinac 2018., kao i usmeno izvješće o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.       

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima.

Zbog odlaska na novu dužnost, razriješen je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Toma Galli, s danom 6. siječnja 2019. godine.

Istodobno, Gordana Vidović Mesarek i Miroslav Papa imenuju se pomoćnicom i pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova, s danom 7. siječnja 2019. godine.

Također je, zbog odlaska na novu dužnost, razriješena državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture mr. sc. Maja Markovčić Kostelac, s danom 1. siječnja 2019. godine.

Državnoj službenici Nediljki Vuko ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, do provedbe javnoga natječaja za imenovanje predstojnika Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najduže do šest mjeseci, jer joj ovlaštenje istječe 1. siječnja 2019. godine.

Državnoj službenici Editi Grubišić također je ponovno dano ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, do provedbe javnoga natječaja za imenovanje predstojnika Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, a najduže do šest mjeseci, jer joj ovlaštenje istječe 4. siječnja 2019. godine.

Vlada je izmijenila Odluku o osnivanju Radne skupine za suradnju sa Saveznom Državom Baden-Württemberg u Saveznoj Republici Njemačkoj, razriješivši dosadašnju predsjednicu mr. sc. Mariju Pejčinović Burić. Novom je predsjednicom spomenute Radne skupine imenovana Andreja Metelko-Zgombić.

Razriješena je dosadašnja zamjenica predsjednika Stručnog povjerenstva za praćenje sigurnosti opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata Barbara Dorić. Novim je zamjenikom predsjednika toga Stručnog povjerenstva, po položaju kao predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, imenovan Marijan Krpan.

Vlada je razriješila dio članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe i to: Denisa Kovačića, dr. med., Roberta Filipovića-Peršina i Roberta Markta. Novim je članovima toga Povjerenstva, kao predstavnike Ministarstva zdravstva, Sigurnosno-obavještajne agencije i Hrvatskoga Crvenoga križa, Vlada imenovala prof. dr. sc. prim. Vilija Beroša, dr. med., Dragu Gojaka i prim. Josipa Jelića, dr. med.

Zbog prestanka rada Državnoga zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, s danom 1. siječnja razriješen je ravnatelj toga zavoda mr. sc. Saša Medaković.

S danom 1. siječnja 2019. razriješen je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić, zbog prestanka rada spomenute državne uprave.

Temeljem objedinjenoga prijedloga Hrvatske zajednice županija, Udruge općina u Republici Hrvatskoj i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, izmijenjena je Odluka o imenovanju članova i zamjenika članova u Odbor regija Europske unije, u mandatnom razdoblju 2015.-2020. godine. Izmijenjenom odlukom razrješuje se dio dosadašnjih članova i zamjenika članova i to Predrag Štromar, Jelena Pavičić Vukičević, Snježana Bužinec, Viviana Benussi, Ivan Vučić, Tulio Demetlika i Josipa Rimac.

Novim se  članicama i članovima u Odbor regija Europske unije u navedenom mandatnom razdoblju imenuju Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i Ivan Gulam, općinski načelnik Općine Pirovac, a zamjenicom i zamjenicima članova imenuju se Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova i Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice, navodi se u priopćenju.